Dan Schwartz, RSM România: Recomandăm investiţiile în perioadele dificile deoarece trebuie să profităm de un mediu financiar favorabil, cu dobânzi scăzute şi credite garantate guvernamental

Autor: Alexandra Matei 26.01.2021

Schimbările de legislaţie fiscală de la finalul anului trecut au generat atât entuziasm, cât şi reţinere, ele fiind acum în proces de asimilare.

Tendinţa apetitului pentru inovare se va continua şi anul acesta, iar alte produse şi servicii noi, care au venit pe piaţă în 2020 odată cu adaptarea companiilor la situaţia pandemică, vor continua să apară.

Investiţiile din partea companiilor într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic sunt o mişcare bună, crede Dan Schwartz, Tax Adviser, Rsm România, întrucât acestea au oportunitatea de a beneficia de un mediu financiar favorabil, cu dobânzi scăzute sau credite garantate guvernamental, lucruri care s-au văzut în 2020 pe fondul pandemiei.

Există premise pentru o perspectivă optimistă, atât din punct de vedere fiscal, cât şi economic. Eu rămân optimist în aprecieri, iar zona economică la care am acces, a IMM-urilor, îmi spune lucrul acesta. Există dificultăţi, s-au pus de multe ori probleme privind finanţarea. Totuşi, programul iniţiat de guvern a venit în sprijinul micilor întreprinzători. El este dublat şi de un mic avantaj fiscal, acela că dobânda este subvenţionată de guvern, ceea ce a stimulat apetitul investiţional al mediului de afaceri”, a declarat Dan Schwartz, Tax Adviser, Rsm România, în cadrul Videoconferinţei ZF/BRD – BUGET 2021.

Tendinţa apetitului pentru inovare, susţine el, se va continua şi anul acesta, iar alte produse şi servicii noi, care au venit pe piaţă în 2020 odată cu adaptarea companiilor la situaţia pandemică, vor continua să apară. În plus, mai spune Dan Schwartz, măsuri precum trecerea în online a tranzacţiilor vor deveni ceva permanent, fără a afecta modul clasic de a activa în economie.

Acesta consideră că schimbările de legislaţie fiscală de la finalul anului trecut au generat atât entuziasm, cât şi reţinere, ele fiind acum în proces de asimilare.

Entuziasmul a apărut odată cu clarificările care erau necesare în legislaţia fiscală, explică el, însă concepte precum consolidarea fiscală au lăsat mediul de afaceri în expectativă, deoarece acesta încearcă să înţeleagă care pot fi consecinţele unei astfel de decizii.

„Este dificil de spus ce ne aşteaptă în 2021. În schimb, se pot face estimări. Importanţa pe care zona fiscală o are pentru bunul mers al României este foarte mare şi se vorbeşte despre facilităţi fiscale care ar fi necesare suplimentar faţă de cele care deja au fost acordate”, adaugă el.