Majoritatea analiştilor financiari văd o tendinţă de creştere a inflaţiei în următoarele 12 luni, la o medie de 2,64% în ianuarie 2022, şi un curs de schimb în urcare, la 4,98 lei/euro, dar părerile în cazul evoluţiei dobânzilor sunt împărţite

Autor: Roxana Rosu 26.01.2021

Majoritatea analiştilor financiari văd o tendinţă de creştere a inflaţiei în următoarele 12 luni, până la o medie de 2,64% în ianuarie 2022, şi un curs de schimb în urcare, la o medie de 4,98 lei/euro, în timp ce părerile în cazul evoluţiei dobânzilor sunt împărţite în mod egal între ei care văd majorare şi stagnare, media prognozată a Robor la 3 luni fiind de 2,18%, potrivit unei analize a CFA România.

Valoarea medie a anticipatiilor legate de curs, pentru orizontul de 6 luni, este de 4,9283 lei/euro. 

Conform celor mai recente date statistice, rata inflaţiei se situa la 2,06% la finele lui 2020. Cursul de schimb afişat de BNR este de 4,87 lei/euro, iar Robor la 3 luni este de 1,56%.  

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a inregistrat in luna decembrie 2020 valoarea de 50,4 puncte, un plus de 5,9 puncte fata de valoarea inregistrata in luna noiembrie 2020, dar cu 11 puncte sub decembrie 2019.

“Semnificatia evolutiei divergente a indicatorului conditiilor curente si a indicatorului anticipatiilor arata faptul ca suntem inca in valul al doilea al crizei coronavirusului, cu toate implicatiile economice care decurg din aceasta situatie. In acelasi timp, se vede iesirea din aceasta criza, probabil undeva in a doua parte a anului 2021, odata cu distribuirea la scara larga a vaccinului impotriva acestui coronavirus.”, a declarat Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte Asociatia CFA Romania.

În opinia analiştilor, cele mai mari riscuri pentru economie sunt în prezent legate de evolutia crizei induse de coronavirus şi de deficitul bugetar.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei, jumătate din analiştii participanţi la sondaj cred că  impactul pandemiei se va menţine până în T3 2021, iar un sfert cred că termenul va fi T4.

În medie, membrii CFA prognozează o creştere de 3,3% a PIB în 2021 şi un deficit bugetar de 6,9% din PIB.

“Semnificatia evolutiei divergente a indicatorului conditiilor curente si a indicatorului anticipatiilor arata faptul ca suntem inca in valul al doilea al crizei coronavirusului, cu toate implicatiile economice care decurg din aceasta situatie. In acelasi timp, se vede iesirea din aceasta criza, probabil undeva in a doua parte a anului 2021, odata cu distribuirea la scara larga a vaccinului impotriva acestui coronavirus.”, a declarat Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte Asociatia CFA Romania