Cei mai bogaţi oameni din lume au câştigat în timpul pandemiei 540 de miliarde de dolari, suficient pentru vaccinarea întregii populaţii a planetei

Autor: Eduard Ivanovici 26.01.2021

Averea cumulată a celor mai bogaţi 10 oameni din lume a ajuns la 540 de miliarde de dolari în timpul pandemiei de coronavirus, a declarat confederaţia de ONG-uri Oxfam, potrivit BBC.

Organizaţia spune că suma este suficient de mare pentru a plăti vaccinarea întregii populaţii a planetei, adăugând că guvernele ar trebui să ia în considerare mărirea taxelor lansate către miliardari.

În decembrie 2020, averea tuturor miliardarilor a ajuns la 11.950 de miliarde de dolari – echivalentul cheltuielilor efectuate de toate ţările din grupul G20 pentru a-şi susţine economiile de-a lungul crizei generate de COVID-19.

CEO-ul Amazon Jeff Bezos, care până nu demult a ocupat poziţia de cel mai înstărit om la nivel mondial, ar fi putut să ofere un bonus de 105.000 de dolari tuturor angajaţilor Amazon (876.000 la număr) şi ar fi fost la fel de bogat ca în perioada de dinainte de coronavirus. În plus, fondatorul Tesla Elon Musk a raportat anul trecut o creştere a averii nete de peste 130 de miliarde de dolari, de două ori mai mult decât produsul intern brut (PIB) al Bulgariei.

Prin comparaţie, populaţia săracă ar putea să revină la nivelurile de dinainte de pandemie în aproximativ 10 ani. Oxfam estimează că numărul oamenilor care au trăit în sărăcie în 2020 variază între 200 şi 500 de milioane, fapt ce şterge o bună parte din progresele înregistrate în ultimele două decenii. De asemenea, organizaţia a mai declarat că recesiunea creată de virusul SARS-CoV-2 a generat cea mai gravă criză a forţei de muncă din ultimii 100 de ani.

Între timp, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) crede că economia globală a suferit anul trecut un declin de 4,2%

Dacă situaţia nu va fi abordată de guvernele ţărilor dezvoltate, numărul oamenilor care trăiesc în sărăcie, cu circa 5 dolari pe zi, ar putea creşte cu 500 de milioane până în 2030, spune Oxfam.