Cum se pot proteja românii de scăderea Bitcoin? XTB România: prin operaţiuni de hedging, care îi ajută să îşi „îngheţe” temporar tranzacţiile

Autor: Cristina Bellu 26.01.2021

Investitorii români se pot proteja în faţa unor fluctuaţii mari de preţ la Bitcoin sau acţiuni, care ar putea conduce la pierderi financiare semnificative, prin operaţiuni de hedging, strategie care dă acestora posibilitatea să îşi “îngheţe” temporar tranzacţiile existente pentru a se feri de fluctuaţiile nedorite ale pieţei, spun analiştii casei de brokeraj XTB România.

Soluţia propusă vine în contextul de volatilitate foarte ridicată a preţului Bitcoin, criptomonedă care a ajuns să coste într-un an cât un apartament, de la 4.000 de dolari în martie 2020 la un maximum de 42.000 de dolari înregistrat pe 8 ianuarie 2021, iar mai apoi, în doar câteva zile, să scadă cu aproape 30%, spre 30.000 de dolari.

„O modalitate foarte bună de a limita riscul de pierdere este reprezentată de operaţiunile de hedging, strategie de investiţii care vizează limitarea impactului negativ al schimbării preţurilor, de exemplu, la Bitcoin sau acţiuni, prin deschiderea unei poziţii opuse, de vânzare în lipsă, pe instrumente derivate. Spre deosebire de majoritatea tehnicilor de investiţii, hedging-ul nu presupune obţinerea de profit, ci limitarea pierderilor”, explică Irina Cristescu, General Manager XTB România.

Dacă un investitor deţine în portofoliu Bitcoin achiziţionat la un preţ în scădere şi doreşte să se protejeze până trece trendul descendent, atunci, poate apela la mecanismul de Short Selling şi poate vinde în lipsă, o cantitate egală cu cea deţinută.

Astfel, ajunge să deţină simultan atât o poziţie de cumpărare, cât şi o poziţie de vânzare pentru aceeaşi acţiune, îngheţând rezultatul acesteia.

„Indiferent în ce direcţie se va mişca preţul, cât pierde pe una câştigă pe cealaltă şi invers. Deci, practic, fluctuaţiile pieţei nu mai afectează rezultatul portofoliului pe perioada în care cele două poziţii opuse sunt deschise simultan”, spun specialiştii XTB România.

Totodată, în astfel de perioade de volatilitate mare, XTB recomandă investitorilor să aplice principalele principii de management al riscului, mai precis, să nu ia decizii de tranzacţionare nedocumentate sau aleatoare; să nu blocheze sume mari în tranzacţii; să lase în portofoliu loc pentru mişcările pieţelor; să investească doar sume de care se pot dispensa şi să diversifice portofoliul.