Avertismentul lui Vladimir Putin la primul discurs Davos din ultimii 12 ani: Lumea alunecă înspre tensiunile din anii 1930. Situaţia poate evolua „impredictibil şi incontrolabil”

Autor: Alex Ciutacu 27.01.2021

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că lumea riscă să alunece înspre un conflict de tipul „toţi versus toţi”, pe fondul tensiunilor cauzate de pandemia de Covid-19 şi de inegalitatea economică din ce în ce mai mare, potrivit Bloomberg.

Putin a ţinut un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos miercuri, pentru prima dată în ultimii 12 ani. În cadrul acestuia, preşedintele rus a tras o paralelă între situaţia de astăzi şi cea din anii 1930, când incapacitatea statelor lumii de a-şi rezolva problemele au declanşat Al Doilea Război Mondial.

„Astăzi, sper că un astfel de conflict global este imposibil, în teorie. Dar, repet, situaţia poate evolua impredictibil şi incontrolabil”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs adresat la Davos, care a fost organizat în regim de videoconferinţă.

Putin a vorbit la Davos la o zi după ce Rusia şi SUA au picat de acord pentru prelungirea pe încă cinci ani a tratatului New START din 2010, prin care cele două puteri s-au angajat să limiteze înarmarea nucleară. Parlamentul rus a votat în unanimitate prelungirea tratatului, miercuri.

Vladimir Putin a atacat în discursul său şi giganţii de tehnologie, despre care spune că ar concura parţial cu guvernele naţionale pentru credinţele şi părerile cetăţenilor.

Preşedintele rus a evitat să menţioneze protestele masive din Rusia care au avut loc în urmă cu doar câteva zile, cât şi încarcerarea lui Alexey Navalny.