Trans Sped: Validitatea unei semnături electronice aplicate pe un document este de 7 ani, dar există soluţii pentru a fi prelungită. Documentele rămân opozabile în justiţie, cu aceeaşi greutate ca şi cele semnate olograf

Autor: Roxana Rosu 28.01.2021

Validitatea unei semnături electronice aplicate pe un document este de 7 ani, conform regulamentului european şi standardelor internaţionale, dar termenul poate fi extins, în condiţiile în care certificatele digitale calificate sunt folosite tot mai mult nu doar de firme, ci şi de persoane fizice, tendinţă accelerată de contextul creat de pandemie.

Pentru prelungirea perioadei de valabilitate, soluţia este arhivarea lor prin intermediul unui serviciu de Long-Term Preservation (LTP) definit de Regulamentul eIDAS.

„Acest serviciu asigură nu doar păstrarea documentelor semnate electronic, ci, mult mai important, asigură validitatea semnăturii pentru o perioadă de până la 100 de ani. Pentru contractele sau pentru documentele extrem de importante, acest serviciu este o garanţie nu doar a integrităţii datelor, ci şi a autenticităţii şi a validităţii documentelor. Ele rămân opozabile în justiţie, cu aceeaşi greutate ca şi cele semnate olograf şi pot fi oricând accesate prin intermediul serviciului de LTP“, a declarat Camelia Ivan, CEO al Trans Sped.