Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii, în prima conferinţă de la preluarea mandatului: Persoane vaccinate care nu apar în platformă, centre de vaccinare la care oamenii nu au acces şi testare sub capacitate au fost principalele probleme identificate de ministrul sănătăţii

Autor: Georgiana Mihalache 28.01.2021

Vlad Voiculescu a cerut mai multă transparenţă în procesul de vaccinare l Ministrul a prezentat mai multe probleme, de la lipsa de sincronizare a datelor la persoane vaccinate deşi nu au fost eligibile în primele două categorii, precizând că lucrează la sancţiuni pentru nerespectarea regulilor.

Procesul de vaccinare trebuie transpa­rentizat, a susţinut ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu în prima conferinţă de presă organizată de la preluarea mandatului.

Şeful de la Sănătate a precizat că 30% dintre persoanele vaccinate nu apar înscrise şi în platforma de programare, ele fiind trecute „pe hârtie“ în momentul imunizării, în registrul naţional de vaccinare.

Între registrul de vaccinare şi platforma de programare nu s-a făcut astfel sincro­nizarea pentru circa 170.000 de persoane, din calculele făcute de ZF.

„În perioada următoare Ministerul Sănătăţii va trebui să vegheze la două vulnerabilităţi – 30% dintre vaccinări sunt în afara platformei de programare. Există o platformă de programare şi există registrul naţional pentru vaccinare. Acestea două trebuie puse împreună. Sunt 30% dintre oameni în registrul naţional de vaccinare şi nu sunt în platforma de vaccinare. Sunt oameni care merg în centre de vaccinare, sunt centre care nu sunt informatizate, lucrurile se fac pe hârtie. Faptul că oamenii nu se programează în platformă şi sunt înregistraţi în registrul naţional de vaccinare reprezintă o vulnerabilitate care trebuie remediată cât mai rapid“, a spus Voiculescu.

O altă problemă este proporţia centrelor de vaccinare pentru persoanele din categoria a doua. În acest moment, numărul centrelor cu circuit închis, unde poate fi vaccinat doar personalul medical sau cel militar, de exemplu, îl depăşeşte pe cel al centrelor deschise pentru toate persoanele Ministrul sănătătii a spus că este nevoie de păstrarea unor centre, pentru medicii care trebuie să facă rapelul, de exemplu, însă la costuri reduse.

În prezent, sunt 583 de centre în total, însă doar 213 sunt deschise pentru etapa a doua. Centrele cu circuit închis sunt fie în unităţi sanitare, fie în unităţi militare sau în alte locuri.

„Am descoperit între 15 si 23 ianuarie în registrul de vaccinare 1.353 de persoane vaccinate marcate ca eligibile pentru etapa a treia. Ar putea fi eroare de introducere a datelor sau cineva a sărit peste rând. În momentul acesta avem mai puţine doze de vaccin decât am avea nevoie, deci este esenţial ca autorităţile să nu rămână pasive“, a mai spus ministrul sănătăţii.

În acest sens, Voiculescu a precizat că vor exista echipe mixte de control care vor verifica situaţia din centrele de vaccinare, menţionând că vor exista şi sancţiuni. Oficialul nu a precizat însă clar despre ce sancţiuni va fi vorba. „România în acest moment în care este o problemă cu cantitatea de vaccin nu poate fi un sat fără câini“, a adăugat ministrul sănătăţii.


Testarea pentru COVID, la doar 40% din capacitate

Secretarul de stat Andreea Moldovan, de profesie medic, numită recent în funcţie de Vlad Voiculescu, a precizat că în Ro­mânia se testează mult sub capacitate, adică circa 30-40% din cât am putea de fapt să testăm.

ZF a scris anul trecut despre scăderea constantă a numărului de teste realizate de la zi la zi, în contextul în care specialiştii atrăgeau atenţia că este necesară o creştere a numărului de pacienţi testaţi.

„Am realizat cu toţii că ne testăm mai puţin decât ar fi cazul, raportăm mai puţin. Un focus principal este pe creşterea capacităţii de testare. Având un număr mai mare de teste făcute, cu siguranţă vom putea recurge mai uşor la indicii circulaţiei virusului, al impactului pe care virusul îl are asupra populaţiei. Ştiind pe ce teren stăm, vom putea interpreta mai bine ce se întâmplă în ţară. Am discutat despre modificarea unor indici de raportare care să ne arate fiabil stadiul în care suntem, să ne poată da o valoare predictibilă asupra a ceea ce se întâmplă“, a spus Andreea Moldovan. Ea nu a precizat însă despre ce indici de raportare este vorba.

Ieri, de exemplu, au fost realizate 25.600 de teste PCR şi 7.500 de teste antigenice. Despre testele antigenice, Andreea Moldovan a spus că este important ca acestea să fie raportate, mai ales că pot fi achiziţionate de orice pacient.