ING Bank dă posibilitatea clienţilor să ceară până în 15 martie amânarea ratelor

Autor: Roxana Rosu 28.01.2021

ING Bank România a anunţat astăzi că prelungeşte programul de amânare a obligaţiilor de plată ale clienţilor săi până la 15 martie 2021, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 227 din 30 decembrie 2020, noile criterii de eligibilitate fiind ca persoanele sau firmele care cer scutirea de la plata ratelor să nu aibă restanţe şi data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare prevăzută în contractele de credit să fie ulterioară datei solicitării.

În plus, eligibile pentru suspendare sunt plăţile la creditele acordate înainte de data de 30 martie 2020 (inclusiv) şi la cele care nu au fost declarate scadente anticipat până la 31 decembrie 2020 (inclusiv).

Perioada maximă de suspendare a obligaţiilor de plată pentru un credit este de nouă luni. Aceasta va include, dacă este cazul, şi perioada de suspendare de care a beneficiat clientul în 2020.

Dacă, de exemplu, pentru un credit a beneficiat deja de şase luni de suspendare, mai poate solicita suspendare pentru acel credit pentru maximum trei luni. Dacă a beneficiat deja de nouă luni de suspendare a ratelor, nu mai poate beneficia de o nouă suspendare.

Suspendarea obligaţiilor de plată nu înseamnă ştergerea sau anularea acestora, ci doar amânarea lor. Măsura  presupune în continuare calculul unei dobânzi pentru perioada în care ratele sunt suspendate şi perceperea acesteia după încheierea perioadei de suspendare conform prevederilor OUG 37/2020 completată de OUG 227/2020.

Guvernul a adoptat ieri propunerea Ministerului de Finanţe de a continua şi după 1 ianuarie 2021 măsura care prevede amânarea plăţii ratelor pentru maxim 9 luni pentru persoanele care au dificultăţi financiare pe fondul pandemiei. Solicitarea poate fi formulată de debitor cel mai târziu până la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie să comunice decizia în termen de maximum 15 zile calendaristice, până la data de 31 martie 2021.