Deloitte: România a fost una dintre cele mai active pieţe din regiune pe zona de tranzacţii din sectorul bancar. ”Adevăratele efecte ale crizei vor fi vizibile abia la raportările financiare pentru 2020 şi cu siguranţă vor lăsa urme asupra profitabilităţii sistemului şi a ratei de portofolii neperformante”

Autor: Roxana Rosu 28.01.2021

România a fost una dintre cele mai active pieţe din regiunea Europei Centrale şi de Est în privinţa fuziunilor şi achiziţiilor din sistemul bancar între 2019 şi septembrie 2020, cu trei tranzacţii, la fel ca şi Cehia, dar sub ţările baltice şi Serbia, conform  celei mai recente ediţii a studiului Deloitte CEE Banking M&A, efectuat în 16 ţări.

Tranzacţiile derulate pe plan local au vizat preluarea de către Olimpiu Bălaş a 63% din Banca Comercială Feroviară, achiziţionarea de către EximBank România a 99% din Banca Românească şi preluarea de către J.C. Flowers a 100% din Bank Leumi România. Conform Deloitte, sectorul financiar a fost printre cele mai active anul trecut după numărul de tranzacţii.

„La debutul crizei generate de COVID-19, sectorul bancar românesc era solid în comparaţie cu media la nivelul UE în ceea ce priveşte rata de adecvare a capitalului, lichiditatea şi gradul de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante. Adevăratele efecte ale crizei vor fi vizibile abia începând cu raportările financiare pentru 2020 şi cu siguranţă vor lăsa urme asupra profitabilităţii sistemului şi a ratei de portofolii neperformante. Este de aşteptat ca tendinţa de consolidare din România să ia amploare din cauza contextului generat de pandemie şi a faptului că peste 70% din activele bancare locale sunt deţinute de grupuri bancare străine, aşadar sunt strâns legate de tendinţele europene”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

În opinia analiştilor, criza generată de COVID-19 va accelera consolidarea sectorului bancar din Europa Centrală şi de Est (ECE) în următorii ani, în condiţiile în care băncile mici riscă să nu treacă cu bine peste provocările legate de profitabilitate şi de capital.

 

Cel mai mare număr de tranzacţii din regiune a fost înregistrat în statele baltice (şase tranzacţii), urmate de Serbia (patru tranzacţii) şi Cehia (trei tranzacţii, la fel ca în România) între 2019 şi septembrie 2020.