Investiţiile imobiliare din România au bifat un avans de 30% în 2020, până la 900 mil. euro, singura piaţă din regiune care a consemnat creşteri în pandemie

Autor: Cristina Bellu 28.01.2021

Piaţa de investiţii imobiliare din România a fost estimată la 900 milioane de euro anul trecut, în creştere cu 30% faţă de nivelul înregistrat în 2019, când a atins valoarea de 694 milioane de euro, fiind singura piaţă din regiune care a înregistrat o evoluţie ascendentă în perioada crizei sanitare.

Totodată, numărul tranzacţiilor a scăzut, prin urmare valoarea medie a tranzacţiei a crescut cu aproape 57% la 36 milioane de euro, de la 23 milioane de euro în 2019, potrivit CEE Investment Market January 2021, raport care analizează pieţele de investiţii imobiliare din Polonia, România, Cehia, Ungaria şi Slovacia.

Pe sectoare, segmentul de birouri a consemnat cel mai mare volum de investiţii înregistrat vreodată în România, cu tranzacţii cumulând aproximativ 770 milioane de euro.

”Chiar dacă mediul economic din România a fost afectat semnificativ de criza Covid-19, piaţa de investiţii imobiliare a înregistrat o creştere sănătoasă de la un an la altul, fiind singura piaţă din Europa Centrală şi de Est care a consemnat un avans în 2020. Creşterea a fost favorizată de câteva tranzacţii record de pe piaţa de birouri, Cea mai importantă concluzie a ceea ce s-a întâmplat anul trecut este că, la nivelul de preţ corect, există lichiditate pentru aproape orice produs”, spune Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Majoritatea tranzacţiilor finalizate în 2020 în România au fost iniţiate înainte de luna martie, care a marcat începutul pandemiei la nivel local, în restul anului numărul de proiecte scoase la vânzare fiind mai redus.

“Acest lucru poate fi explicat prin faptul că focusul proprietarilor s-a mutat în ultimele 9 luni spre gestionarea activelor şi implementarea de noi reguli pentru adaptarea clădirilor la noile condiţii de piaţă, şi mai puţin pe vânzare” susţin consultanţii JLL.

Bucureştiul şi-a consolidat poziţia de destinaţie preferată pentru investiţii în România şi a reprezentat aproximativ 85% din volumul total al tranzacţiilor în 2020, urmat de Timişoara, Cluj-Napoca şi Piteşti.

Piaţa de birouri a fost cea mai lichidă clasă de active în 2020, reprezentând 85% din volumul total al pieţei, în timp ce sectorul industrial a reprezentat peste 8% din piaţă, iar retailul doar 4%.

În ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle, cuprinzând trei proprietăţi în Bucureşti - Aviatorilor 8, The Lakeview şi Floreasca 169 şi una în Timişoara - City Business Center, cu un total de aproximativ 120.000 mp închiriabili, a dominat clasamentul de anul trecut. Cumpărătorul a fost AFI Europe, unul dintre principalii dezvoltatori de pe piaţa românească, care a realizat astfel prima achiziţie a unui produs care generează venituri.

Alte tranzacţii de birouri notabile în România în 2020 au fost vânzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC către Optima, vânzarea Floreasca Park de 37.500 mp din Bucureşti către Resolution Property Investment Management şi Zeus Capital şi achiziţia de către grupul local Dedeman celei de-a treia faze a proiectului The Bridge - o clădire de 21.100 mp, parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din zona de centru-vest a Bucureştiului.