Fondul Suveran al Norvegiei a câştigat 123 de miliarde de dolari în 2020, după ce companiile de tehnologie au livrat randamente de peste 40%

Autor: Alex Ciutacu 28.01.2021

Fondul Suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a înregistrat câştiguri de 123 de miliarde de dolari, întrucât companiile de tehnologie au livrat randamente „stratosferice”, notează Bloomberg.

Rezultatul este al doilea cel mai bun înregistrat de gigant în ultimele două decenii. Evoluţia a fost condusă de o creştere de peste 12% a segmentului de acţiuni din portofoliul de 1.300 de miliarde de dolari al Fondului Suveran al Norvegiei.

Obligaţiunile au livrat un randament de 7,5%, în timp ce poziţiile din imobiliare au înregistrat o scădere de 0,1%.

În acelaşi timp, acţiunile companiilor de tehnologie au livrat un randament de 42%, rezultat alimentat prin deţinerile Fondului în companii precum Apple şi Amazon.

Nicolai Tangen, CEO-ul Fondului Suverna, a explicat că acele creşteri imense din sectorul de tehnologie au fost conduse „în principal de creşterea cererii pentru produse destinate online-ului, de la muncă şi educaţie, la comerţ şi divertisment”.

2020 a fost un an plin pentru Fondul Suveran al Norvegiei. Nicolai Tangen a preluat conducerea în septembrie, după un proces de recrutare tumultuos. Executivul în vârstă de 54 de ani a declarat deja că plănuieşte câteva schimbări în cadrul gigantului norvegian. El vrea să se bazeze mai mult pe manageri de active externi şi pe tehnologie, în goana după cele mai bune rezultate. De asemenea, a menţionat că sustenabilitatea va deveni un factor din ce în ce mai important.

Joi, Tangen a declarat că fondul a investit deja aproape 12 miliarde de dolari în diferite proiecte de mediu.

Câştigurile totale obţinute din companii precum Apple, Amazon, Microsoft, Tesla, Alphabet şi producătorul de cipuri TSMC s-au apropiat de 30 de miliarde de dolari, potrivit raportului.

Înfiinţat în anii 90 pentru a investi veniturile din petrol şi gaze ale Norvegiei peste hotare, gigantul are deţineri în circa 9.000 de companii şi deţine 1,5% din acţiunile listate la nivel global.

Guvernul norvegian a retras o sumă record de 34 de miliarde de dolari anul trecut pentru a lupta cu efectele pandemiei. Această sumă a depăşit nivelul pe care îl putea acoperi fondu din lichidităţi, ceea ce a forţat gigantul să iasă din câteva poziţii în portofoliul de obligaţiuni.