Volkswagen îşi pierde titlul de cel mai mare constructor auto la nivel mondial. Toyota, din nou pe locul întâi, cu 9,5 milioane de vehicule vândute în 2020

Autor: Eduard Ivanovici 28.01.2021

Producătorul japonez de automobile Toyota a depăşit grupul german Volkswagen în ceea ce priveşte vânzările de vehicule din 2020 şi a reuşit să îşi recâştige titlul de cel mai mare constructor auto la nivel global, notează Reuters.

Toyota a declarat că vânzările raportate la nivel mondial au scăzut cu 11,3% şi au ajuns la 9,5 milioane de vehicule în 2020. Prin comparaţie, Volkswagen a înregistrat un minus de 15,2% şi a vândut 9,3 milioane de automobile.

Constructorii auto au suferit anul trecut pe măsură ce restricţiile impuse pe fondul pandemiei au închis uşile showroom-urilor şi au forţat fabricile să îşi reducă nivelul de producţie.

Totuşi, Toyota a reuşit să treacă mai eficient peste obstacolele create de coronavirus în Japonia şi regiunea Asiei şi a simţit mai puţin efectele generate în Europa şi Statele Unite.

„Scopul nostru nu se referă la locul pe care îl deţinem într-un clasament, ci la modul în care ne servim clienţii”, spune o purtătoare de cuvânt din cadrul companiei nipone.

Având în vedere că nivelul cererii începe să revină la normal în China, singura mare putere care a terminat anul cu o creştere semnificativă a produsului intern brut, producătorii auto caută să profite de pe urma tranziţiei către modelele electrice. Toyota a declarat că rata de vehicule electrice de anul trecut a crescut la 23%, de la 20% din total în 2019.

Spre deosebire de Volkswagen şi Toyota, Tesla – cel mai valoros producător auto din lume, cu o capitalizare de 820 de miliarde de dolari – a vândut anul trecut 499.550 de vehicule.