Ungaria şi Slovenia cer UE să vină în ajutorul crescătorilor de porci loviţi de pesta porcină

Autor: Catalina Apostoiu 29.01.2021

Ungaria a făcut apel la Comisia Europeană să ia măsuri pentru susţinerea crescătorilor de porci ale căror afaceri au de suferit din cauza pandemiei, a focarelor de gripă porcină şi a creşterii preţurilor nutreţurilor, relatează Budapest Business Journal.

Apelul a fost lansat în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai agriculturii, soluţionarea situaţiei dificile a crescătorilor de porci reprezentând un subiect de top pe agenda videoconferinţei la iniţiativa a 13 state membre, printre care şi Ungaria.

Secretarul de stat Zsolt Feldman, care a reprezentat Ungaria în timpul reuniunii, a declarat că restricţiile impuse în contextul pandemiei au redus vânzările crescătorilor de porci pe plan local şi extern chiar în contextul creşterii preţurilor nutreţurilor.

Cât priveşte problema gripei porcine africane, Lajos Bognar, şeful serviciilor veterinare din Ungaria, a declarat anterior că populaţia de porci mistreţi a ţării trebuie sacrificată pentru a preveni răspândirea acestei boli.

Acesta a avertizat că gripa, care se poate transmite la porci din ferme, poate provoca daune economice serioase prin nevoia sacrificării animalelor sau interdicţii comerciale.

Zsolt Feldman a subliniat că deşi ministerul ungar a oferit susţinere temporară, preţurile sunt prea scăzute, iar sectorul ar putea ajunge să aibă probleme serioase dacă nu se vor lua măsuri urgente, făcând apel la Comisia Europeană să acţioneze imediat, scrie Hungary Today.

Slovenia a lansat un apel similar, cerând măsuri de susţinere a industriei din partea Comisiei.

Comisarul european pentru agricultureă şi dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski a declarat însă că oficialii europeni nu văd niciun motiv pentru care ar fi necesare măsuri concrete în prezent, dar că aceştia vor monitoriza atent situaţia de pe piaţă.

În 2019, pentru al cincilea an consecutiv, UE a înregistrat o producţie în creştere de cârnaţi şi produse similare din carne, potrivit revistei Global Trade. Creştere a fost de 1% până la 5,7 milioane de tone.

În 2019, Germania, Polonia, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Austria şi Franţa au reprezentat cei mai mari exportatori de cârnaţi şi produse similare din carne. Ungaria s-a situat cu mult în urma acestor lideri.