Start-up-ul sibian Elrond, care dezvoltă o tehnologie blockchain, tatonează statutul de „unicorn“. EGLD, moneda digitală lansată de compania din Sibiu, a atins capitalizarea de 1 miliard de dolari

Autor: Alex Ciutacu 29.01.2021

Moneda digitală EGLD, lansată de compania sibiană de blockchain Elrond Network, a atins joi pentru prima da­tă o capitalizare de piaţă de 1 miliard de dolari, conform in­for­maţiilor colectate de pe platformele marilor ex­change-uri de criptomonede, confirmate de conducerea companiei.

„Elrond este la începutul unei perioade de ex­pansiune accel­erată, iar următorul pas pentru noi este lansarea apli­ca­ţiei de mobil Maiar“, a declarat Beniamin Mincu, fon­da­tor şi CEO al Elrond Network, într-un comunicat de presă.

Blockchainul construit de sibi­e­nii de la Elrond promite viteze de trans­fer de 1.000 de ori mai bune de­cât cele ale bitcoin sau ethereum, cu costuri mai mici. În acelaşi timp, com­pania trece printr-un proces de dez­voltare şi plănuieşte să îşi des­chi­dă un birou în Miami în următoarele luni, conform declaraţiilor lansate de re­prezentanţii com­pa­niei la începu­tul anului, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

Avântul proiectului EGLD se bazează în acelaşi timp pe evoluţia favorabilă a pieţei criptomonedelor, unde bitcoin a crescut cu 700% din martie 2020 până în 8 ianuarie 2021, când a atins un maxim istoric de aproape 42.000 de dolari, înainte de a cădea rapid cu 30% în zilele imediat următoare.

Evaluarea unei companii de tehnologie la peste 1 miliard de dolari reprezintă naşterea unui aşa-numit „unicorn“. Este de menţionat că această capitalizare a Elrond este dată de valoarea totală a monedelor digitale EGLD. Joi la ora 12.10 (ora României), la scurt timp după anunţul companiei, datele agregatorului de preţuri CoinMarketCap arătau o valoarea de piaţă de sub 990 milioane de dolari. La ora 15.50, această valoare se situa la peste 1 miliard de dolari, din nou, reliefând fluctuaţiile din piaţă.

Spre comparaţie, transformarea UiPath în „unicorn“ în 2018 a avut loc în urma unei runde de finanţare derulată de fonduri de investiţii, în baza mai multor fundamente.