29 ianuarie 2021 – Paharul cu visuri: Casablanca taste. Recomandările lui Cătălin Păduraru - VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru 29.01.2021

În 1996, când pentru vize în Occident (chiar şi de tranzit) stăteai la coadă şi noaptea în faţa ambasadelor, când – pentru un tur al Europei (cu timp limitat!) – trebuia să îţi ordonezi partiţii în portofel cu forinţi, silingi, mărci, coroane, franci, drahme, lire, escudos, pesetas, când „Hotel auto” nu era chiar o excepţie la cazare, am ajuns în sudul Spaniei, la Algeciras. Şi de acolo, neputând rezista tentaţiei, am „sărit” în Africa, în Maroc.

Tanger, Rabat, Casablanca. A!... şi dirhami în buzunar.

În faimosul oraş Casablanca, oricât de romantic ni s-ar fi părut, am înţeles rapid că singura cazare era una oficială, de orientare... europeană.

Am găsit o vilă în stil colonial francez, cu camere mari şi o superbă curte interioară transformată în restaurant.

La restaurant, ospătarul ne iscodeşte: de unde sunteţi? Din România, zic. Aaaaa, ici en Maroc, roumains trobadores. Creierul meu nu face corect conexiunea şi, poate în aşteptarea unui compliment colectiv, întreb: trobadores? Simulez un cântat la chitară – Trubaduri, nu?! Ei bine „Non-non! Trobadores”... şi mimează acţiunea pe care o ştim de pe semnul „şantier în lucru”.

Am simţul umorului dar, în seara aceea nu ştiu de ce, chiar dacă vinul era dulce... mi-a părut cam amar.

1. Crama Daiconi Miniş – Mustoasă de Măderat 2018

2. Crama La Salina, ISSA – Neuburger 2019

3. Purcari Winery, Nocturne - Cabernet Sauvignon 2019

 

1. Crama Daiconi Miniş – Mustoasă de Măderat 2018

M-am oprit asupra acestui vin pentru că atinge, cumva, ineditul.

Soiul Mustoasă – nu are multe prezenţe în piaţă sub forma de vin, doar două-trei titluri fiind mai cunoscute. De la Maximarc şi de la Balla Geza.

Apoi, producătorul Daiconi, deţinător al unei suprafeţe de viţă-de-vie nu foarte mare, este destul de rar sub lumina reflectoarelor.

Zona din care provine vinul, Miniş Măderat (Dealurile/M-ţii Zărandului), este una care a început să-şi rescrie destinul vitivinicol.

Din aceste prime motive am hotărât să degust vinul. L-am desfăcut şi abia după aceea am observat că anul de producţie este 2018. Recunosc că eram puţin nesigur de vivacitatea unui vin alb cu o vârstă de peste 2 ani.

Am descoperit cu satisfacţie un vin de tipar european, auriu, cu miros de mere şi gutui, plin, cu gust marcat de agrişe, prune albe şi, din ce în ce mai îndrăgitele, fructe de kaki.

Nivelul moderat al alcoolului (11,5%) îl face să fie un campion pentru lungi şuete.

Pe site-ul producătorului www.daiconi.ro , găsiţi Mustoasa aici.

 

2. Crama La Salina, ISSA – Neuburger 2019

De Neuburger [noiburgăr] am auzit pentru prima oară la Blaj, tot în anii ’90. De fapt, mai văzusem şi pe vremea comunismului nişte sticle pe la tata, sticle primite de la colegii de breaslă, dar nu am fost atent la „mesajul” lor.

Apoi, încet-încet, cramele din vestul Carpaţilor au reânceput să-l invie (!).

ISSA ne oferă un vin... „wow”!

Un amestec între explozivele note exotice, aciditate - mineralitate peste medie şi tuşele pastelate date de secvenţa minoritară de vin ţinut la baric.

Destinat oamenilor voioşi, sănătoşi, care doresc experienţe oeno-gastronomice deosebite, fie că acestea înseamnă recuperare de reţete „istorice”, fie că înseamnă curaj şi bucătărie fusion.

Sticla deschisă o păstrez pentru cină pentru că am primit nişte carne de pui de ţară pe care vreau să o pun în (opti)grill şi să o însoţesc cu o măzare verde sotată, la care voi folosi unt bun şi sare grunjoasă. Sunt sigur că voi fi lăudat!

Pe www.finestore.ro îl găsiţi aici.

 

3. Purcari Winery, Nocturne - Cabernet Sauvignon 2019

Nu am aflat dacă cei de la Purcari s-au gândit la Chopin când au pus numele gamei Nocturne.

Vinul este ... delicat (oare putem spune asta despre puternicul Cabernet?),  elegant şi l-am asociat fără ezitare cu o înregistrare bună a Op. 9 No 2.

N-am vorbit cu nimeni, n-am făcut faţă niciunei convenţii, doar am pus muzică, m-am aşezat în fotoliu şi am acceptat prezenţa unui singur invitat – focul din şemineu.

Sunt convins că vinul nostru poate fi util în multe ocazii, că poate fi briliant, solist sau „back vocals” pentru seri tumultoase. Eu l-am preferat în rolul principal din piesa „Acum nu vreau să fac nimic”

... încă se mai aud ovaţiile de la lăsarea cortinei.

Aşadar… bis?!

Prezenţă în piaţă – exclusiv HoReCa

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, vă fac o invitaţie: urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2. Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.