Vaccinul inegalităţii: Peste 85 de ţări sărace nu vor avea acces larg la vaccinuri înainte de 2023

Autor: Mediafax 30.01.2021

Programele de vaccinare COVID-19 din China şi India se vor întinde până la sfârşitul anului 2022, din cauza dimensiunii ridicate a populaţiei lor, iar peste 85 de ţări sărace nu vor avea acces larg la vaccinuri înainte de 2023, a arătat miercuri un studiu.

În timp ce dezvoltarea rapidă a vaccinurilor a ridicat speranţa unui sfârşit al pandemiei de un an, îngrijorările cu privire la distribuţia inegală s-au ridicat, de asemenea, din cauza problemelor de producţie şi a marilor acorduri bilaterale între ţările bogate şi producători.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat marţi că Statele Unite îşi propun să asigure încă 200 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 de la Pfizer şi partenerul său BioNTech şi Moderna Inc până în vară.
Comisia Europeană elaborează o propunere de restricţionare a exporturilor de vaccin COVID-19 pe fondul întârzierilor în livrarea vaccinului AstraZeneca şi a altor probleme de aprovizionare, relatează Reuters.

"Majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare nu vor avea acces la scară largă la vaccinuri înainte de 2023", a declarat Agathe Demarais, directorul Economist Intelligence Unit, divizia de cercetare a Grupului Economist, în studiul său.

„Unele dintre aceste ţări - în special cele mai sărace, cu un profil demografic tânăr - ar putea pierde motivaţia de a distribui vaccinuri, mai ales dacă boala s-a răspândit pe scară largă sau dacă costurile asociate se dovedesc prea mari.”

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro