ZF Agropower 2021. Lucian Florea, Asociaţia Fruleg: Sfătuiesc pomicultorii să se asocieze, pentru că pot valorifica producţia în alte pieţe decât cea tradiţională. Noi avem contracte cu lanţurile de supermarketuri şi hypermarketuri, suntem căutaţi

Autor: Florentina Niţu 01.02.2021

Lucian Florea, preşedintele Asociaţiei Fruleg, formată din şapte pomicultori din locali­tatea Iţeşti, judeţul Bacău, con­sideră că România ar trebui să ur­me­ze modelele din Austria, Italia sau Franţa, în ceea ce priveşte asocierea, pentru că în aceste ţări fermierii ştiu că în coo­pe­rativă funcţionează mai bine pe piaţa liberă.

„Cred în asociere şi sfătuiesc pomicultorii să se asocieze, pentru că pot valorifica producţia în alte pieţe decât piaţa tradiţională. Noi, de când ne-am aso­ciat, am investit foarte mult în de­pozite, în linii de sortat, de ambalat şi în transport. Un alt avantaj al membrilor noştri este trasabilitatea produsului. Avem contracte cu lanţurile de super­mar­keturi şi hypermarketuri, suntem că­utaţi pentru produsele noastre. Am avut numai avantaje“, a spus Lucian Florea.

El a fost prezent la videoconferinţa ZF BT Agropower „Agricultura în 2020 şi premise pentru 2021“.

Ziarul Financiar a început o serie de videoconferinţe, săptămânală, dedicată agrobusinessului, sus­ţi­nută de Banca Transil­vania. Emi­siunile au loc în fiecare zi de luni de la ora 10:00 pe site-ul Ziarului Financiar şi pagina de Facebook.

Livada Mere de Iţeşti a producătorilor din Asociaţia Fruleg se întinde pe 80 de hectare, unde sunt plantaţi meri, peri şi cireşi. Pomicultorii mai deţin şi un spaţiu de depozitare cu o capacitate de 1.000 de tone cu atmosferă modificată-controlată şi de 500 de tone pentru produse refrigerate. Ei au intrat cu producţia în retail încă din 2011, primul an în care s-au asociat.

„Dacă se înfiinţează foarte multe cooperative nu este neapărat sănătos. Unii se asociază doar pentru avantaje. Eu cred în asocierile pe baze sănătoase”, susţine Lucian Florea.

El consideră că producătorii de fructe şi legume au nevoie de camere agricole private, de o lege a asigurării culturilor de fructe şi legume, dar şi de controlul aplicării pesticidelor în acest sector, pentru că sunt foarte mulţi fermieri care nu ştiu să le aplice, aspecte pe care ar trebui să le aibă în vedere oficialii de la Ministerul Agriculturii. De asemenea, el crede că pentru un an secetos, cum a fost 2020, ar trebui făcută o strategie naţională privind infras­tructura de irigaţii.

„La Bacău seceta nu a fost atât de puternică ca în partea de sud a României, în schimb a fost afectată şi pomicultura de secetă, în special fermierii care nu au irigat. În ultimii doi ani au fost probleme cu seceta şi cred că trebuie să realizăm din ce în ce mai mult vom suferi din cauza lipsei de precipitaţii şi va trebui să facem o analiză pertinentă şi corectă la ce avem de făcut în următorii ani împreună cu Ministerul Agriculturii. Aş provoca pe toată lumea la o întâlnire la minister să discutăm despre ce putem face cu irigaţiile”, a afirmat pomicultorul.

Acesta crede că şi fermierii au o vină pentru faptul că infrastructura de irigaţii din România nu este în stare, în prezent, să facă faţă unei situaţii de criză, cum a fost seceta din anul agricol trecut, pentru că au cerut ajutor doar pentru rezolvarea situaţiei pe moment, temporar, ci nu pe termen lung. „Şi când ne întâlnim, din nou, cu aşa ceva în 2023, de exemplu, suntem în aceeaşi situaţie.”

Lucian Florea consideră că în primul rând ar trebui modicată legislaţia, pentru că acum, în România, nu avem cadastru general, iar mulţi proprietari sunt decedaţi ori plecaţi în străinătate, iar investiţiile în sectorul irigaţiilor se blochează la primirea acordului proprietarilor, în scris, notarial.