Micii investitori l-au curăţat de bani pe un miliardar american: Cine este Melvin Capital, fondul de investiţii care a pierdut 3,75 de miliarde de dolari în cel mai mare scandal de la începutul anului de pe Wall Street

Autor: Eduard Ivanovici 31.01.2021

Melvin Capital, un fond american de investiţii fondat în 2014 de Gabriel Plotkin, cu sediul în New York, a devenit în ultimele săptămâni subiectul central al unuia dintre cele mai controversate scandaluri. Fondul investeşte în special în tech şi are în gestiune active de 12,5 miliarde de dolari. 

Gabe Plotkin, este protejatul celebrului investitor Steve Cohen, care a şi investit 2,75 mld. de dolari prin Citadel şi Point72 Asset Management în Melvin Capital, după ce a întâmpinat dificultăţi la începutul anului, într-o mişcare rară din industrie între doi aparenţi rivali. ”L-am cunoscut pe Gabel Plotkin din 2006 şi este un investitor excepţional şi un lider. Suntem fericiţi de oportunitatea să investim în Melvin Capital”, a spus Cohen. 

Plotkin a fondat Melvin capital după ce a părăsit SAC în mijlocul unui scandal de teranzacţionare cu informaţii privilegiate, în 2014, numind fondul după bunicul său, care a fost un mic antreprenor. El a strâns încă de atunci 1 miliard de dolari. În primul an de activitate, Melvin Capital a înregistrat un randament de 47%, ajungând pe locul 2 pe lista Bloomberg al celor mai performante fonduri de investiţie cu peste 1 mld. dolari în gestiune. 


Melvin Capital şi-a schimbat radical strategia în ceea ce priveşte viitorul GameStop după ce micii investitori de pe Reddit au propulsat acţiunile companiei şi au generat pierderi masive pentru unele dintre cele mai mari fonduri de hedging din Statele Unite, scrie CNBC.

Momentan nu este clară suma totală la care au ajuns pierderile, însă compania a atras recent 3 miliarde de dolari de la Citadel şi Point 72 pentru a-şi consolida finanţele.

În ultimele săptămâni, lanţul de magazine GameStop a devenit ţinta unei confruntări între micii investitori prezenţi pe platforma Reddit şi shorterii de pe Wall Street. Astfel, mici investitori au adăugat ordine mari de cumpărare cu ţelul de a ruina pariurile traderilor de pe Wall Street, conform cărora preţul acţiunilor GameStop se va prăbuşi în ideea de a împrumuta acţiunile şi de a le vine, doar pentru a le cumpăra mai ieftin din momentul în care preţul va începe să înregistreze scăderi, marcând astfel diferenţa.

Acţiunile GameStop au crescut cu circa 400% în ultima săptămână şi cu 685% de la începutul lunii până în prezent. Preţul unei acţiuni a ajuns la 325 de dolari, de la 6 dolari în urmă cu patru luni. Capitalizarea de piaţă a firmei este de 22,67 de miliarde de dolari.

Marţi, GameStop a fost cea mai tranzacţionată companie din Statele Unite, depăşind nume precum Tesla şi Apple, care înregistrează o valoarea de piaţă de 81 şi, respectiv, 233 mai mare decât lanţul de magazine. În urma raliului, short sellerii au acumulat pierderi de peste 5 miliarde de dolari.

În consecinţă, Melvin Capital şi-a închis oficial poziţia scurtă, în condiţiile în care fondurile de hedging au raportat pierderi de peste 91 de miliarde de dolari într-o perioadă de doar câteva săptămâni.

Între timp, Robinhood – platforma de tranzacţionare din centrul scandalului, a atras peste un miliard de dolari datorită investitorilor şi liniilor de credit lansate de bănci pentru a-i consolida poziţia. Totodată, compania a mai strâns câteva sute milioane de dolari în urma unor facilităţi de creditare oferite de bănci precum JPMorgan, Morgan Stanley, Barclays şi Wells Fargo.