Vicepreşedintele BEI, Christian Kettel-Thomsen, participă la ZF Power Summit 2021. Ce proiecte va susţine unul dintre marii finanţatori ai energiei româneşti?

Autor: Roxana Petrescu 01.02.2021

♦ Instituţiile financiare au un rol major în realizarea tranziţiei energetice, Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) fiind braţul european pentru îndeplinirea obiectivelor mediu setate ♦ Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedintele BEI, participă la cea de-a zecea ediţie a ZF Power Summit pentru a expune viziunea băncii, unul dintre finanţătorii cheie ai energiei locale, pe termen lung.

Christian Kettel-Thomsen a preluat funcţia de vicepreşedinte al BEI în toamna anului trecut, având un mandat de patru ani.

„Este o onoare să mă aflu în această funcţie, poate cu atât mai mult cu cât preluarea mandatului are loc în aceste timpuri pline de provocări. Banca Europeană de Investiţii va avea un rol crucial în transformarea ieşirii din actuala criză într-o revenire economică verde. Va fi rolul meu să contribui la îndeplinirea acestui obiectiv“, a spus Christian Kettel-Thomsen, la momentul preluării mandatului.

De fapt, prin politica de investiţii, BEI este la rândul său într-o perioadă de tranziţie, obiectivul fiind de a se transforma într-o bancă a mediului la nivelul UE. Anul trecut, investiţiile totale ale Băncii s-au ridicat la 77 mld. euro, 40% din această sumă fiind direcţionată spre proiecte sustenabile ca impact de mediu. Obiectul este ca jumătate din banii băncii să se ducă anual numai spre această direcţie.

„Grupul îşi propune să mobilizeze un trilion de euro în investiţii care au ca focus mediul până la finalul deceniului“, se arată în documentele BEI.

Pentru România, al doilea mare productor de gaze la nivel european care se pregăteşte de deschiderea unor noi zone de producţie în Marea Neagră, direcţia BEI este o provocare.

BEI a anunţat că va ieşi treptat din proiectele caracterizate prin emisii mari de carbon, cum este cazul extinderii aeroporturilor, de exemplu, şi că va impune criterii stricte pentru noile proiecte, gazul nemaifiind inclus pe lista de investiţii.

„Fac un apel la celelalte instituţii financiare să aibă poziţii similare faţă de proiectele nesustenabile din punctul de vedere al impactului de mediu. În loc să investim în active la care mâine va trebui să renunţăm, trebuie să investim în eficienţă enegetică, energie regene­rabilă, soluţii de mobilitate sustenabile şi inovaţii verzi“, a spus la începutul acestui an Werner Hoyer, preşedintele EIB.

Pentru România, această schimbare de optică poate ridica probleme majore, în contextul în care proiectele pe gaz sunt văzute ca un element strategic pentru tranziţia energetică.

Care sunt însă oportunităţile, dar mai ales riscurile pentru ţările bogate în resurse, aşa cum este România, când finanţatorii trec şi ei la politici verzi? Ce sume de bani pot atrage companiile private şi autorităţile de stat pentru proiecte cu impact redus asupra mediului? 

Acestea vor fi câteva dintre temele care vor fi abordate alături de Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedintele BEI, în cadrul ZF Power Summit.

Evenimentul va avea loc în perioada 23-24 februarie, într-un format hibrid, care va include intervenţii în exclusivitate, interviuri one on one, dar şi dezbateri online, rezultând un concept interactiv care respectă toate regulile de siguranţă impuse.

ZF Power Summit, cel mai important eveniment dedicat energiei găzduit de platforma media ZF, a ajuns la cea de-a zecea ediţie. După un an cu totul excepţional, ZF Power Summit propune în 2021 o temă care poate accelera redresarea postpandemie: Cum devine tranziţia energetică noul val de creştere pentru România?

Cei mai în măsură oameni să răspundă la această întrebare şi-au confirmat deja prezenţa.

De zece ani, totul despre energie.