CITR: Numărul companiilor în insolvenţă iminentă ar urma să crească la un nivel record al ultimilor 8 ani. Abia acum începe să se contureze dimensiunea efectelor financiare ale crizei sanitare

Autor: Alina-Elena Vasiliu 01.02.2021

♦ Dacă în 2020 impactul direct al pandemiei s-a văzut asupra industriilor HoReCa şi transporturi, CITR estimează că în 2021 vor fi în dificultate, printr-un efect de domino, industrii conexe acestora precum: auto, producţie componente auto, aviaţie, turism, agricultură, producţie carne, lactate, panificaţie şi creşterea animalelor.

Industria, comerţul, energia şi agricultura sunt sec­toarele de activitate care au dat cele mai multe insolvenţe şi restructurări în rândul companiilor de impact anul trecut, arată o analiză făcută de CITR, companie care gestionează businessurile aflate în dificultate, parte din Impetum Group.

Per total, anul 2020 a înregistrat un număr mai mic de in­sol­venţe, dar cu impact  mai mare în economie. Astfel, fa­ci­li­tă­ţile fiscale şi închiderea tribunalelor în pandemie au făcut să sca­dă cu 42% numărul companiilor de impact care au accesat in­­solvenţa (de la 139 în 2019 la 80 în 2020).