Şomajul a scăzut la 4,9% în decembrie 2020, minimul din martie. Banca Transilvania: Rata medie a şomajului s-ar putea situa la 4,8% în perioada 2020-2022

Autor: Cristina Bellu 01.02.2021

Rata medie anuală a şomajului s-ar putea situa la 4,8% în perioada 2020-2022, potrivit celor mai recente previziuni din scenariul macroeconomic al Băncii Transilvania.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat astăzi datele privind dinamica pieţei forţei de muncă în decembrie şi anul 2020, din care rezultă o ameliorare a climatului din piaţa forţei de muncă în ultima lună din 2020, evoluţie  susţinută de semnalele de intrare într-un nou ciclu economic şi de mix-ul relaxat de politici economice în implementare, într-un context caracterizat prin optimismul asociat startului campaniei de vaccinare, notează într-o analiză Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Astfel, datele INS indică scăderea numărului de şomeri (15-74 ani) pentru a doua lună consecutiv în decembrie, cu un ritm lunar de 2,5% la 450.000, cel mai redus nivel din luna martie, perioada incidenţei pandemiei coronavirus. 

În dinamică an/an numărul de şomeri s-a majorat cu 22,8% în decembrie şi cu 25,9% în anul 2020, evoluţie determinată de declanşarea crizei sanitare şi consecinţele acestui şoc fără precedent în ultimele decenii, spune  Andrei Rădulescu.

“În ceea ce priveşte rata şomajului se observă o diminuare de la 5,1% în noiembrie la 4,9% în decembrie, cel mai redus nivel din luna martie”.

Este de consemnat declinul ratei şomajului la bărbaţi de la 5,3% în noiembrie la 5,1% în decembrie, minimul din luna februarie. De asemenea, rata şomajului la femei s-a redus de la 4,8% în noiembrie la 4,6% în decembrie, cel mai redus nivel din luna martie. 

Prin urmare, în perioada ianuarie-decembrie 2020 rata medie a şomajului a înregistrat un nivel de 4,9%, în creştere cu un punct procentual an/an, pe fondul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent în perioada postbelică. 

În 2020, rata şomajului la bărbaţi a consemnat un nivel mediu de 5,3%, în urcare cu un punct procentual an/an, în timp ce rata şomajului la femei s-a majorat cu 1,1 puncte procentuale an/an la 4,5%. 

“Estimările econometrice elaborate indică poziţionarea ratei şomajului peste nivelul componentei structurale pentru a zecea lună consecutiv în decembrie, pe fondul incidenţei crizei sanitare, care a determinat finalul ciclului economic post-criză şi tranziţia spre un nou ciclu economic”, concluzionează Andrei Rădulescu.