Pericolul din şcoli: 85% dintre clădirile şcolare din România nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu

Ziarul Financiar 01.02.2021

85% dintre clădirile şcolare din România nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Totuşi, 20% dintre şcoli, cantine, cămine şi săli de sport sunt în curs de autorizare, iar 50% nu au nevoie de îndeplinească procedura.

Doar 15% dintre clădirile unităţilor şcolare din România au autorizaţie pentru securitate la incendiu. Totuşi, cele mai multe nu au nevoie de autorizaţie, conform legii.

„Autorităţile locale sunt titularele avizelor sau autorizaţiilor pentru securitate la incendiu. Situaţia pentru cele 26.471 de clădiri în care se derulează actul didactic, cămine, cantine, săli de sport, este următoarea: puţin peste 15% au autorizaţie pentru securitate la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a autorizaţiilor, aproape 50%, conform legii, nu necesită autorizaţie, iar 15% sunt clădiri care necesită autorizaţie şi nu au autorizaţie şi nici măcar nu sunt în curs de obţinere. Aceasta este situaţia reală”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Lipsa avizelor sau autorizaţiilor nu împiedică şcolilor să se concentreze pe acţiunile de prevenţie pentru securitate la incendiu, a mai spus ministrul Cîmpeanu. El a anunţat că, pe parcursul săptămânii, va organiza o videconferinţă pe această temă cu inspectorii şcolari din toată ţara.