Mădălin Roşu, preşedintele BAAR: Decontarea directă obligatorie în piaţa RCA poate grăbi soluţionarea daunei

Autor: Alexandra Matei 02.02.2021

Mădălin Roşu, preşedinte al BAAR - Biroul Român de Asigurări Auto, consideră că decontarea directă obli­ga­torie ar putea ajuta la restabilirea relaţiei dintre asigurat şi asigurător, ar muta responsabilitatea şi către persoana care alege poliţa, nu doar către firma de asigurări, şi ar putea grăbi procesele de soluţionare a daunei.

Implementarea decontării directe obligatorii în piaţa RCA este o măsură prin care şoferii vor putea să se adreseze propriului asigurător la care au încheiat asigurarea RCA pentru a recupera daunele produse într-un accident auto de care nu sunt vinovaţi, proiectul de ordonanţă fiind încă în stadiul de consultare.

„În acest moment, există soluţia de decontare directă. Ea este opţională, astfel că asiguratul trebuie să o solicite şi are un cost separat faţă de poliţa RCA. Decontarea directă obli­gatorie permite ca un asigurat care este lovit de cineva cu o asigurare valabilă să poată încasa despăgubirea pe pro­pria lui poliţă. Atunci, se presupune că fiecare asigurător ar trebui să-şi diversifice partea de servicii, să lucreze mai mult pe zona de rapidizare astfel încât să-şi fidelizeze clienţii. Ce avem acum este un proiect de ordonanţă, dar în acest mo­ment se propune ca orice poliţă RCA să aibă încorporată o astfel de acoperire suplimentară. Probabil va mai fi nevoie de o normă dată de ASF despre cum va funcţiona în mod concret această soluţie de decontare directă“, a declarat Mădălin Roşu, preşedintele BAAR, la emisiunea ZF Live.

În cazul proiectului de ordonanţă, mai spune el, suma plătită de asigurător pentru decontarea directă devine titlu executoriu, grăbind astfel procesul de recuperare.