Incredibil. Valoarea UiPath, start-up-ul pornit dintr-un apartament din Delea Veche din Capitală, a explodat: compania a anunţat luni, la New York, că a atras o nouă rundă de finanţare de 750 mil. dolari, la o evaluare de 35 mld. dolari

Autor: Adrian Seceleanu 01.02.2021

UiPath, cel mai valoros startup din IT pornit din România, a anunţat luni, 1 februarie, la New York, că a atras o nouă rundă de finanţare - serie F - în valoare de 750 mil. dolari, care evaluează compania la nu mai puţin de 35 de miliarde de dolari.

Anul trecut compania a fost evaluată la 20 de miliarde de dolari.

UiPath, care acum este o companei americană, dar are în continuare operaţiuni la Bucureşti, a fost fondată de Daniel Dines şi Marius Tîrcă, plus alţi trei IT-işti. 

Uipath este cel mai valoros start-up din lume în RPA - Robotic Process Automation, respectiv automatizarea proceselor repetitive.

Ascensiunea extraordinară, pe care nimeni nu şi-a imaginat-o, a pornit din 2017, de la evaluarea companiei de 120 de milioane de dolari, când au strâns 30 de milioane de dolari de la investitori. Toate finanţările ulterioare, care ating aproape 2 miliarde de dolari au evaluat compania la multiplii din ce în ce mai mari, astfel încât acum, la 1 februarie 2021, a ajuns la nu mai puţin de 35 de miliarde de dolari.

Daniel Dines, din Oneşti, a terminat Matermatica la Bucureşti, pentru ca la începutul anilor 2000 să plece la Microsoft, în Seatlle. El s-a întors în ţară pentru a dezvolta ceea ce astăzi este UiPath.

Când compania a fost evaluată la 14 miliarde de dolari acum 2 ani, el mai deţinea 20% din acţiuni.

UiPath se pregăteşte şi pentru listarea la Bursa de la New York, în decembrie 2020 înaintând actele către Autoritatea de Reglementare  Americană.

Cine a pus bani în runda record dinaintea listării la bursă

UiPath Inc., a anunţat că runda de finanţare seria F, în valoare de 750 de milioane de dolari, a fost condusă de investitorii existenţi Alkeon Capital şi Coatue. Alţi investitori care au continuat să pună bani în UiPath includ Altimeter Capital, Dragoneer, IVP, Sequoia, Tiger Global şi fonduri şi investitori care au avut ca adviser T. Rowe Price Associates, Inc.

„Automatizarea a devenit un imperativ strategic care schimbă fundamental modul în care funcţionează organizaţiile. Suntem încântaţi să co-conducem această rundă de finanţare, precum şi să continuăm să facem echipă cu echipa UiPath în timpul unei faze importante pentru companie” a declarat Abhi Arun, Managing Partner la Alkeon Capital.
 

Portalul Techcrunch: UiPath creşte nebuneşte

UiPath a fost fondat în 2005, dar nu a strâns capital instituţional până în 2015, potrivit Crunchbase. CNBC a raportat în decembrie 2020 că firma atinsese un prag de venituri anuale de aproximativ 360 de milioane de dolari şi avea peste 6.300 de clienţi, inclusiv Amazon, Bank of America şi Verizon.

Compania foloseşte inteligenţa artificială (AI) şi învăţarea automată într-un efort de a „automatiza milioane de sarcini repetitive, ameţitoare, pentru organizaţii de afaceri şi guvernamentale din întreaga lume, îmbunătăţind productivitatea, experienţa clienţilor şi satisfacţia angajaţilor”. Scopul său este de a oferi lucrătorilor energia mentală şi timp pentru a se concentra pe activităţi mai complexe. Printre competitorii UiPath se numără Microsoft Power Automate, Blue Prism, Automation Anywhere. De asemenea, SAP a intrat recent în acest segment.

“Compania a crescut nebuneşte. În aprilie 2019, UiPath avea 400.000 de utilizatori în 200 de ţări. La acea vreme, compania a declarat că şi-a majorat veniturile recurente anuale (ARR) de la 8 milioane de dolari în aprilie 2017 la peste 200 de milioane de dolari. UiPath a declarat atunci că şi-a crescut efectivul de 16 ori pe o perioadă de doi ani, la peste 2.500 de angajaţi. De asemenea, a sugerat că are în vedere o ofertă publică”.

O discuţie de acum exact 4 ani: Ioana, cine sunt ăştia? Cum să ajungă la venituri de 100 de milioane de dolari de la 6 milioane acum? Nu ai greşit cifrele? Ce fac ăştia, ce produc? După 4 ani, veniturile depăşesc 500 de milioane de dolari, iar robotul lor a procesat o cerere de şomaj tehnic în 36 de secunde, în timp ce unui om i-ar lua 15 minute