Compania Aeroporturi Bucureşti, una dintre cele profitabile companii ale statului înaintea pandemiei, are un nou Consiliu de Administraţie şi un nou Director General, Cosmin-Cătălin Peşteşan. Ministrul Transporturilor: În condiţiile unei reduceri a traficului şi veniturilor cu 70%, compania a acordat prime salariale de milioane de lei în 2020

Autor: Roxana Rosu 07.02.2021

Compania Aeroporturi Bucureşti, care administrează cele două aeroporturi ale Capitalei şi era înaintea pandemiei una dintre cele profitabile companii ale statului, are din ianuarie un nou Consiliu de Administraţie şi un nou Director General, Cosmin-Cătălin Peşteşan.

Cosmin-Cătălin Peşteşan este membru în Consiliul de Administraţie al CNAB din 2014 şi a mai condus compania în 2016. Din martie 2019 el a ocupat funcţia de expert în siguranţă la ROMATSA, iar anterior a fost reprezentantul României în Consiliul Provizoriu al EUROCONTROL.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Spiru Haret şi a făcut un master la aceeaşi instituţie. Potrivit Linkedn, a urmat mai multe cursuri la Academia de Aviaţie Singapore, la Şcoala Română de Aviaţie şi la Institute of Air and Space Law, Leiden University. Între 2011 şi 2014 a fost membru în conducerea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor Tarom.

Între 2016 şi 2017 a ocupat şi funcţia de Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor. De asemenea, între 2011 şi 2019 a fost director în cadrul Ministerul Transporturilor, pe zona de infrastructură şi navigaţie.

Schimbările de la Compania de Aeroporturi au fost anunţate şi de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care notează pe pagina lui de Facebook că ” în noul consiliu de administraţie membrii sunt atât specialişti în aviaţie, cât şi oameni cu profil solid în business, finanţe şi audit. Prioritar pentru ei este un plan solid de dezvoltare şi finanţare a aeroportului, a noului terminal modern, care să aibă infrastructuri feroviare şi rutiere de sec. 21 integrate”.

Potrivit ministrului, Compania Aeroporturi Bucureşti a avut pierderi de 120 de milioane de lei anul trecut, după ce pandemia a afectat major veniturile companiei, dar măsurile necesare de reducere a costurilor nu au fost aplicate.

”În condiţiile unei reduceri a traficului şi veniturilor cu 70%, s-au acordat prime salariale de milioane de lei în 2020. Recent au apărut în spaţiul public o serie de fotografii care arătau starea deplorabilă a interiorului clădirii. I-am cerut noului director general Cosmin Peşteşan să se ocupe cu prioritate de aceste aspecte care ne fac de ruşine principala poartă de intrare aeriană în ţară.”, a mai scris Cătălin Drulă.

Potrivit datelor de pe siteul companiei, Consiliul de Administraţie al CNAB este format din Cătălin Diaconu (numit pe 04.12.2020), Cosmin Mircea (22.01.2021), Mugur Nicolae Popescu( 29.01.2021), Adrian Emil Preda (29.01.2021), Florin Cristinel Ţâncu (29.01.2021) şi Eduard Zevedei (29.01.2021).

Cătălin Diaconu este analist financiar, membru CFA, şi a lucrat ca Investment analyst la Franklin Templeton din octombrie 2020. 

Mugur Nicolae Popescu este de asemenea membru CFA şi a lucrat în instituţii financiare internaţionale precum Citibank, Unicredit, BCR-Erste, Aviva şi Raiffeisen. 

Florin Cristinel Ţâncu are diplomă de inginer şi este director general al agenţiei WACO Travel. Eduard Zevedei este expert financiar certificat ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), iar din februarie 2020 ocupă funcţia de Director pentru Controlul Calităţii la Societe Generale European Business Solutions.Anterior a ocupat funcţii în cadrul KPMG şi Axa Life Insurance. 

Membrii sunt numiţi provizoriu, cu un mandat pe patru luni cu posibilitatea extinderii până la şase luni.

Pandemia şi restricţiile călătorie impuse de autorităţile din toată lumea au afectat puternic încasările companiilor aeriene şi ale aeroporturilor.

Anterior acestei crize, Compania Aeroporturi Bucureşti a raportat în 2019 o cifră de afaceri de 1,04 miliarde lei şi un profit net de 359,61 milioane lei, la un număr de 1432 angajaţi.