Ce este standardul nZEB şi cum se adaptează producătorii de materiale de construcţii unei noi ere. Motoarele creşterii încă din 2020 sunt soluţiile de zidărie cu un consum redus de energie

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.02.2021

♦ Clădirile pentru care recepţia la terminarea lucrărilor se efectuează în baza unei autorizaţii de construire emise începând cu 31 decembrie 2020 trebuie să respecte standardul nZEB, adică să aibă un consum de energie aproape egal cu zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile de energie.

Unii producători de materiale de construcţii de pe piaţa locală au început deja să-şi adapteze fluxurile de producţie la noile norme europene, care impun un consum minim de energie în clădirile construite începând din 2021. Dacă unii spun că au resimţit deja o creştere în vânzări pe acest segment de produse, alţii se arată însă, mai sceptici în privinţa implementării conceptului nZEB (nearly zero-energy buildings, adică imobile cu consum de energie aproape de zero) în România.

„Întrucât normele europene privind eficienţa energetică şi conceptul nZEB – cel al celor mai moderne clădiri care respectă la cel mai înalt nivel cerinţele unui climat interior sănătos şi eficienţa din punctul de vedere al costurilor de întreţinere – vor fi deja implementate (până anul viitor – n. red.), ne aşteptăm ca anul 2022 să ne găsească în plină acţiune în ceea ce priveşte identificarea şi implementarea în proiecte rezidenţiale de referinţă la nivel naţional“, spune Niculae Duşu, asociat al producătorului de materiale de construcţii Celco.