Cum a ajuns Uipath să ia finanţări de 2 miliarde de dolari în 6 ani şi să ajungă la o evaluare de 35 de miliarde de dolari

Autor: Adrian Seceleanu 03.02.2021

UiPath, un start-up care a plecat la drum din Bucureşti şi care a devenit între timp un gigant cu sediul în New York care domină la nivel global industria lucrativă a roboţilor software - nişte aplicaţii care fac în locul oamenilor activităţile repetitive din birouri - şi-a consolidat titlul de cel mai valoros produs al industriei de IT din România odată cu obţinerea unei noi finanţări, în valoare de 750 mil. dolari, care a dus evaluarea proiectului la un prag de neînchipuit în urmă cu câţiva ani - 35 de miliarde de dolari.

UiPath, care acum este o companie americană, dar are în continuare operaţiuni la Bucureşti, a fost fondată de Daniel Dines şi Marius Tîrcă, plus alţi trei IT-işti. Daniel Dines, din Oneşti, a terminat Matematica la Bucureşti, pentru ca la începutul anilor 2000 să plece la Microsoft, în Seattle. El s-a întors în ţară pentru a dezvolta un proiect denumit iniţial Deskover, ceea ce astăzi este UiPath.

Industria de IT din România, cunoscută mai degrabă pentru programatorii inteligenţi şi ieftini - adică pentru aşa numita industrie de outsourcing, un fel de lohn pentru software - a mai generat tranzacţii care au atras atenţia industriei globale de IT, dar niciodată la această scară.