Preşedintele Klaus Iohannis: „Mai sunt multe detalii de clarificat, cum se verifică dacă un copil e bolnav sau nu, ce se face, la câte cazuri de îmbolnăvire se închide şcoala. Toate aceste lucruri vor fi rapid clarificate. În consecinţă, pregătiţi copiii pentru şcoală“

Autor: Ramona Cornea 03.02.2021

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că şcolile se vor redeschide din semestrul al doilea al acestui an şcolar, adică începând din 8 februarie.  Şcolile se vor redeschide pentru cursurile faţă în faţă în funcţie de o serie de scenarii alcătuite în funcţie de incidenţa cazurilor de COVID-19. 

„Nu am scăpat de pandemie, este nevoie să fim responsabili, să respectăm măsurile care sunt în vigoare, dar putem să constatăm că incidenţa bolii s-a redus un pic. Avem mai puţine persoane la ATI şi persoane care se internează zilnic. Cum spun experţii, trendul este descendent. Marea majoritate a ţărilor din UE deschid şcolile, în multe dintre ele sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. În unanimitate, am decis că majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Evident, trebuie să respectăm şi să ţinem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate şi pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte pentru că ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure“, a spus, ieri, Klaus Iohannis. Preşedintele Klaus Iohannis spune că există trei scenarii în funcţie de care elevii se pot întoarce fizic la şcoală. În scenariul verde, cel în care incidenţa cazurilor de COVID-19 este de sub 1 la 1.000 de locui­tori, toate şcolile se vor redeschide, iar copiii vor merge la şcoală. Scenariul galben, cel în care incidenţa cazurilor de COVID-19 este de sub 3 la 1.000 de locuitori, presupune că vor reveni în şcoli elevii din grădiniţe, cei din ciclul primar şi copiii din clasele terminale, respectiv clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a.

În cazul localităţilor din scenariul roşu, cel în care incidenţa cazurilor de COVID-19 este de mai mult de 3 la 1.000 de locuitori, vor merge la cursuri doar copiii de grădiniţă şi de ciclu primar.

„Mai sunt multe detalii de clarificat, cum se verifică dacă un copil e bolnav sau nu, ce se face, la câte cazuri de îmbolnăvire se închide şcoala. Toate aceste lucruri vor fi rapid clarificate. În consecinţă, pregătiţi copiii pentru şcoală“, a declarat Iohannis.