Noile norme de poluare Euro 6 rad jumătate din piaţa auto din ianuarie 2021: Dacia a scăzut cu 74%, Hyundai cu 25%, Skoda cu 54% şi VW cu 66%. Ford a crescut cu 35%, iar Toyota cu 9%

Autor: Bogdan Alecu 03.02.2021

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 52% faţă de perioada similară a anului trecut, la 6.000 de unităţi potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) şi centralizate de APIA.

Euro 6d-ISC-FCM, noul nivel al normei, ce este aplicabil tuturor autovehiculelor noi începând cu 1 ianuarie 2021 pune şi mai mult accent decât nivelul precedent pe emisiile RDE determinate în condiţii reale de mers. Drept urmare, autovehiculele trebuie acum să respecte aceste limite chiar şi în timpul testelor RDE, ce sunt efectuate pe şosea în anumite condiţii clar definite. Este totuşi admisă o toleranţă a dispozitivelor de măsurare de 0,43. De asemenea, Euro 6d impune un sistem instalat la bord pentru monitorizarea consumului. Audi a implementat această cerinţă sub forma unui soft integrat în unitatea de comandă a motorului. Piaţa nu mai evoluează natural ca în trecut. Piaţa este dirijată de reglementări noi, în special în zona emisiilor dar şi de subvenţii (precum Rabla sau Rabla Plus - n.red.). În decembrie s-a livrat ceea ce în mod normal s-ar fi livrat în ianuarie anul următor“, a explicat Alin Tapalagă, directorul general al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Holding.