Scapă cine poate din saga WallStreetBets: Acţiunile GameStop, AMC şi Blackberry se prăbuşesc, companiile pierd peste 160 de miliarde de dolari din capitalizare, iar micii investitori nu mai ştiu pe unde să fugă

Autor: Alex Ciutacu 03.02.2021

Publicaţia americană Bloomberg a încercat să scoată în evidenţă exemplul unuia dintre micii investitori care au sărit în barca WallStreetBets pentru a obţine randamente anormal de ridicate – totul bazat pe misiunea de a lupta împotriva fondurilor de hedging de pe Wall Street.

Felipe Zahr îşi dorea să facă parte din istorie, notează publicaţia americană.

A decis să se alăture pariurilor Wall Street Bets – aşa-numitele meme stocks – după ce a văzut o creştere de 1.600% pe GameStop în ianuarie.

Astfel, studentul de 18 ani din Guanacaste, Costa Rica, a investit 928 de dolari în acţiunile GameStop utilizând contul de investiţii al tatălui său. La acel moment, acţiunile se tranzacţionau la 232 de dolari, spune el. A doua zi, când a decis să vândă deţinerea, aproape jumătate din investiţia lui iniţială a devenit deja pierdere.

„A fost un experiment social, cu siguranţă nu a fost o investiţie inteligentă. A fost un joc de noroc”, a declarat Zahr.

El este doar unul dintre traderii care au cumpărat masiv acţiunile unor companii aflate mai aproape de faliment decât de următoare etapă a dezvoltării, în contextul subreddit-ului WallStreetBets.

Pentru o perioadă scurtă, strategia lor a funcţionat. Entuziaştii au reuşit să ridice preţurile şi să stârnească o volatilitate atât de ridicat încât Robinhood Markets şi alţi brokeri au fost forţaţi să oprească temporar tranzacţionarea.

Cele 50 de companii pe care platforma Robinhood a aplicat iniţial restricţii au câştigat 276 de miliarde de dolari în total la nivelul capitalizărilor de piaţă, de la finalul anului 2020 până acum, conform datelor Bloomberg. Cu toate acestea, 167 de miliarde de dolari au dispărut în doar câteva zile.

GameStop a scăzut cu 60% marţi, ceea ce i-a adus o scădere totală de 72% în doar două zile. Simultan, Koss Corp a înregistrat o scădere de 43%, după un declin de 45% înregistrat luni. BlackBerry a scăzut cu 21%, în timp ce AMC Entertainment Holdings a scăzut cu 41%.

Ultimele zile au avut menirea de a reaminti pieţei că preţul acţiunilor nu merge doar în sus.

Cu toate acestea, micii investitori continuă să se încurajeze unii pe alţii să-şi menţină poziţiile, susţinând că scăderea ar fi falsă şi că în scurt timp vor reveni creşterile fabuloase din ultimele săptămâni.

Este de menţionat că grupul WSB încă este pe plus cu un total de 100 de miliarde de dolari de la începutul anului, în ciuda scăderilor din ultimele două zile.