Business internaţional. Micii investitori îşi ling rănile după prăbuşirea GameStop şi postează pe Reddit pierderi colosale, chiar şi de 13 mil. dolari. Ce ar mai putea urma?

Autor: Eduard Ivanovici 04.02.2021

Acţiunile lanţului de magazine GameStop au scăzut cu 60% la sfârşitul ultimei şedinţe de tranzacţionare, pe măsură ce raliul generat de Reddit continuă să dispară. Astfel, preţul unei acţiuni a ajuns la 90 de dolari, cu aproape 260 de dolari sub recordul stabilit la sfârşitul lunii ianuarie, scrie CNBC.

GameStop, BlackBerry şi AMC au devenit sinonime cu noul val de traderi care au luat cu asalt pieţele financiare din SUA de-a lungul pandemiei de coroanvirus.

Săptămâna trecută, micii investitori au provocat pierderi de 91 mld. dolari pentru fondurile de hedging de pe Wall Street.

Însă indicele Goldman Sachs pentru acţiunile ţintite de short selleri a scăzut marţi cu peste 7%, fapt ce sugerează că fondurile de hedging au rămas fidele pariurilor pe care le-au plasat şi au reînceput să înregistreze din nou câştiguri, semnalând o schimbare radicală în conflictul Reddit-Wall Street. Indicele a scăzut cu 14% în ultima săptămână. În plus, restricţiile impuse de platforma Robinhood au cântărit greu, continuând să-i încetinească pe micii investitori ai platformei Reddit.

De asemenea, unul dintre membrii grupului Wall Street Bets, Keith Gill, a pierdut până acum peste 13 milioane de dolari. Totuşi, Gill intenţionează să păstreze cele 50.000 de acţiuni şi 500 de opţiuni de cumpărare pe care le deţine în cadrul retailerului.

După recordul stabilit săptămâna trecută, profitul total al investitorului ajungea la 33 de milioane de dolari, în creştere cu 2.000%. GameStop a pierdut peste 80% din valoarea pe care o înregistra pe 27 ianuarie, în timp ce AMC şi BlackBerry au suferit un declin de 41% şi respectiv 21%.

„Trebuia să se întâmple aşa. Ne întoarcem la vechea premisă conform căreia piaţa de capital este condusă într-un final prin lăcomie şi frică. Îi compătimesc pe toţi cei care s-au alăturat trendului de săptămâna trecută, în special pe cei care au cumpărat acţiuni”, spune Mike Mullaney, şeful diviziei de cercetare din cadrul Boston Partners, citat de Financial Times.