Cum va începe şcoala de luni? Elevii vor fi testaţi rapid cu teste antigen dacă prezintă simptome la şcoală, părinţii nu vor avea acces în şcoli, iar cursurile pot începe la intervale orare diferite. ”Se discută armonizarea scenariilor, care va permite mai multor elevi să vină la şcoală”

Autor: Ramona Cornea 04.02.2021

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a prezentat varianta de lucru a ordinului cu privire la regulile de redeschidere a şcolilor începând 8 februarie în cadrul unei videoconferinţe la care au participat şi inspectorii şcolari din ţară.

Astfel, ministrul Cîmpeanu spune că 2,4 milioane de elevi vor începe şcoala de luni, dacă se iau în considerare scenariile actuale de deschidere a unităţilor de învăţământ şi adaugă că scenariul verde ar putea fi modificat până la o rată de incidenţă a cazurile de COVID-19 până la 1,5 la 1.000 de locuitori.

"În scenariile stabilite pentru redeschiderea şcolilor, pragurile au fost luate din cele ale vechiului ordin comun. În momentul de faţă, scenariul verde prevede până la 1 la 1.000 rata de incidenţă. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie. Se discută armonizarea scenariilor, armonizare care va permite mai multor elevi să vină la şcoală. În această variantă am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe şcoala", a spus Sorin Cîmpeanu în cadrul videoconferinţei.

Ministrul a subliniat că transportul elevilor nu trebuie să fie un factor al transmiterii bolii şi astfel va intra sub autoritatea şcolilor şi a primăriilor.

”Dacă la transportul local nu avem competenţe directe, deşi vom face apel la autorităţile locale, este sigur că transportul şcolar intră sub autoritatea şcolii şi a autorităţilor local astfel încât să nu fie un factor important de transmisie”, a explicat Cîmpeanu.

Elevii care prezintă simptome de COVID-19 vor fi testaţi rapid cu teste antigen, însă doar cu acordul scris al părinţilor.

"Poate ar trebui mai clar precizate acele situaţii ca, dacă elevul prezintă simptome, să nu se prezinte în colectivitate. Să nu se pună absenţe sau să fie motivate. Va face obiectul adăugirilor la acest ordin de ministru”, a explicat ministrul Educaţiei.

De asemenea, adeverinţele medicale ale elevilor eliberate pe primul semestru rămân valabile şi vor fi luate în considerare inclusiv cele în format electronic.

"Nu trimiteţi părinţii copiilor pentru alte adeverinţe. Adeverinţele eliberate pe primul semestru rămân valabile. Se vor lua în considerare şi adeverinţele în format electronic. Pe baza propunerilor primite, o să introducem un articol conform căruia adeverinţele medicale vor fi luate în considerare şi în format electronic, cred că este un lucru important", a declarat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce priveşte măsurile de distanţare fizică, Cîmpeanu spune că nu se poata schimba infrastructura celor 17.000 de şcoli din România de joi şi până luni, iar elevii vor sta şi câte doi în bănci.

”Cu siguranţă că vor sta câte doi în bancă, acesta nu este un sistem doar în România, ci a funcţionat în state care nu au închis şcolile şi nu a generat o creştere a ratei de infectare. (…) Nu are rost să impunem reguli care nu se pot respecta”, a explicat el.

Conform draftului ghidului pentru redeschiderea şcolilor transmis de Ministerul Educaţiei, pe lângă regulile anterioare despre purtarea obligatorie a măştilor, părinţii sau însoţitorii nu vor avea voie să intre în şcoli, cursurile pot începe la intervale orare diferite pentru a se evita aglomeraţia, intrarea în şcoli se va face intrarea prin mai multe căi de acces, elevii vor ieşi pe rând în pauză, se vor permite doar jocurile care permit distanţarea fizică, sălile de clasă vor fi aerisite constant, în băi trebuie să existe în permanenţă dezinfectant şi prosoape de hârtie, uscătoarele electrice şi prosoapele din material textil fiind interzise.