Cum se vede în cifre dezastrul din turism? Nota de plată a hotelurilor, restaurantelor şi agenţiilor de turism este cu 4 mld. euro mai mică decât în 2019: Pandemia trimite industria în urmă cu zece ani

Autor: Miruna Diaconu 05.02.2021

♦ ZF a analizat datele oficiale de la Registrul Comerţului pe cele trei sectoare de activitate – hoteluri şi alte spaţii de cazare, restaurante, baruri, cafenele şi agenţii de turism – industrii cu o cifră de afaceri cumulată de 6,3 mld. euro în 2019, zguduite de un declin puternic anul trecut.

Hotelurile, industria resta­urantelor, a barurilor şi a cafenelelor, sectoare grupate sub umbrela HoReCa, au trecut prin cel mai dificil moment din ultimii ani din cauza efectelor pandemiei şi a restricţiilor impuse, care continuă să existe şi în prezent. Scăderile sunt semnificative, astfel că în 2020, operatorii economici au încasat cu circa 60-70% mai puţin faţă de 2019. Nota de plată a industriei în 2020 a fost cu 4 miliarde euro mai mică faţă de anul anterior, conform estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă.

Scăderile înregistrate în 2020 trimit industria în urmă cu zece ani, perioadă în care turismul şi HoReCa s-au aflat pe un trend ascendent, 2019 fiind unul dintre cei mai buni ani în ceea ce priveşte veniturile companiilor.