Euro îşi pierde strălucirea în ochii investitorilor: Moneda europeană a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două luni în raport cu dolarul, din cauza ameninţării cu recesiunea economică

Autor: Bogdan Cojocaru 04.02.2021

După ce anul acesta a atins cel mai ridicat nivel de după 2018 faţă de dolar, euro îşi pierde din atractivitate, iar strategii de pe piaţa valutară au început să-şi dezumfle proiecţiile pentru moneda unică europeană, scriu Bloomberg şi Reuters.

Euro a atins miercuri cel mai scăzut nivel din ultimele două luni în raport cu moneda americană din cauza îngrijorărilor că UE are în faţă o pierdere economică de zeci de miliarde de euro cauzată de întârzierea campaniilor de vaccinare contra COVID-19. Întărirea dolarului a continuat joi mulţumită unor date care arată îmbunătăţirea perspectivelor economice ale SUA, cea mai mare economie a lumii.

De asemenea, aprecierea a venit în contextul reducerii apetitului global pentru acţiuni. Strategii de la Nomura Inter­na­tional au spus că îşi retrag pe termen scurt pariurile pe creşterea euro, iar cei de la Deutsche Bank cred că moneda comună europeană s-ar putea îndrepta spre niveluri văzute ultima dată în noiembrie. La unii traderi s-a observat cel mai mare pesimism din iunie. Mulţi strategi s-au arătat foarte optimişti în ceea ce priveşte euro la începutul anului datorită aşteptărilor că pachetul de recuperare economică al UE va stimula creşterea.

Însă UE n-a reuşit să-şi asigure acces la vaccinuri într-un ritm comparabil cu cele ale SUA şi Marii Britanii, punând sub semnul îndoielii revenirea rapidă din cea de-a doua recesiune de când pandemia a lovit lumea.

Între timp, dolarul a revenit la viaţă în ultima lună în contextul îmbunătăţirii perspectivelor lansării unei noi serii de măsuri de stimulare economică în SUA. Optimismul a împins în sus yieldurile obligaţiunilor americane, făcându-le mai atractive. Acest lucru a crescut cererea pentru dolari. Euro s-a depreciat în această săptămână, pentru scurt timp, sub 1,20 de dolari pe unitate pentru prima dată după 1 decembrie.