Ministrul Economiei: Măsura 3 de ajutor de stat nu îşi atinge scopul. De la o măsură menită să ajute companiile în perioada COVID-19 a ajuns să finanţeze achiziţia de apartamente

Autor: Cristina Bellu 05.02.2021

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, consideră că Măsura 3 de ajutor de stat, prin care IMM-urile pot obţine între 50.000 şi 200.000 de euro pentru investiţii,  nu îşi  atinge scopul pentru care a fost creată, în contextul în care mai mult de jumătate dintre proiectele considerate eligibile finanţează imobile.   

“Din cei 27.736 de aplicanţi, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanţate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanţate. Dintre acestea, 1.807 finanţează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioada Covid-19, şi ajunge să finanţeze cumpărări de apartamente”, spune Claudiu Năsui într-o postare pe pagina de Facebook.

În vara anului trecut, guvernul Orban a aprobat o schemă de finanţare pentru a impulsiona redresarea IMM-urilor şi companiilor mari afectate de criza generată de pademia de COVID-19.

Ajutorul constă în trei linii de granturi în valoare totală de 1 mld. euro şi două tipuri de ajutoare de stat, prin schema de ajutor de stat în baza HG 807/2014 şi prin schema pe baza HG 332/2014.

Suma de 1 miliard de euro este împărţită în trei categorii de granturi: prima, cea a microgranturilor în valoare de 2.000 de euro, se adresează microîntreprinderilor şi PFA-urilor, a doua categorie de granturi este cea pentru capital de lucru prin care antreprenorii pot obţine sume nerambursabile în valoare de până la 150.000 euro, sume destinate IMM-urilor care sunt active în special în sectoarele HoReCa, turism, industrii afectate de pandemia de COVID-19, iar a treia categorie de granturi este cea pentru investiţii, prin care companiile pot obţine între 50.000 şi 200.000 de euro.

“Am încercat să rezolvăm cât mai multe probleme legate de aceste scheme de ajutor de stat. De la blocaje în evaluare, la găsit finanţare pentru ele. Pentru toate cele 3 măsuri a trebuit să reparăm maşina din mers. Am reuşit să creştem ritmul de procesare pentru măsura 2 de şapte ori. La măsura 1, avem toată intenţia să refacem listele, de data asta cu cei care au fost omişi prima dată. De când am venit în minister, am zis că voi asigura continuitatea măsurilor deja începute în ideea că nimeni nu trebuie să sufere din cauza schimbării guvernului. Cu cifrele acestea însă ne dăm seama că măsura nu îşi atinge scopul”, mai spune Claudiu Năsui.