Guvernul şi Consiliul Concurenţei despre investigaţia declanşată de Comisia Europeană în cazul CE Oltenia: Este o etapă procedurală. CE examinează argumentele autorităţilor române şi ale celorlalte părţi pentru definitivarea planului de restructurare. Continuăm dialogul cu CE pe acest dosar complex

Autor: Cristina Bellu 05.02.2021

Declanşarea procedurii de investigaţie reprezintă o etapă procedurală în analiza cazului Complexului Energetic Oltenia, care permite Comisiei Europene (CE) să evalueze mai detaliat aspectele considerate sensibile la acest moment, din punct de vedere al normelor europene în domeniul ajutorului de stat, spun reprezentanţii guvenului şi ai Consiliului Concurenţei în contextul în care Comisia Europeană a lansat recent o investigaţie pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române CE Oltenia sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

În februarie 2020, guvernul a acordat CE Oltenia un ajutor de 251 milioane de euro, constând într-un aport temporar de lichidităţi sub formă de împrumut, necesar pentru salvarea companiei aflată în dificultate economico-financiară. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeaşi lună, compania avînd obligaţia ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze ajutorul.

Ulterior, România a transmis Comisiei Europene planul de restructurare al societătii, pentru o perioadă de cinci ani, care cuprinde măsuri tehnice şi organizatorice, închiderea sau conservarea unor capacităţi de producţie, măsuri investiţionale, măsuri organizaţionale şi financiare, măsuri de protecţia mediului, restructurare de personal, însumând un cost total de 3,53 miliarde de euro.

Pentru implementarea planului de restructurare, CE Oltenia urmează să beneficieze de un ajutor din fonduri bugetare în cuantum de 1,32 miliarde de euro, la care se aduagă 711 milioane de euro din Fondul de modernizare al UE.

“Guvernul şi Consiliul Concurenţei vor continua dialogul cu Comisia Europeană pe acest dosar complex. Având în vedere că până la sfârşitul lunii aprilie CE Oltenia trebuie să achiziţioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, este deosebit de important să se obţină acordul forului european pentru plata unui ajutor pentru acest scop. Pentru nerespectarea obligatiei de achizitie a certificatelor se aplică o penalitate de 100 euro/certificate”, spun reprezentanţii celor două instituţii.

Potrivit acestora, autorităţile române şi compania vor depune diligenţele necesare astfel încât restructurarea să fie susţinută atât de stat, cât şi de acţionarii privaţi şi creditorii societăţii.

În cadrul procesului de restructurare, CE Oltenia se va concentra pe activităţile profitabile şi va reduce accelerat emisiile de CO2 prin dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a electricităţii pe bază de gaze si energie regenerabilă (fotovoltaic). Se intenţionează ca, în aceste proiecte, să fie atraşi noi investitori alături de stat. Prioritatea pentru guvern este asigurarea viabilităţii CE Oltenia, accelerarea investiţiilor necesare în capacităţi de producere a energiei pe bază de surse regenerabile de energie şi gaze naturale, în contextul decarbonării sectorului de producere a energiei electrice şi menţinerii stabilităţii sistemului electroenergetic naţional.