Ce potenţial mai are România în eoliene şi solare? Aflaţi la ZF Power Summit 2021, 23-24 februarie. Energia verde este cel mai important vector al tranziţiei energetice, acesta fiind sectorul care va atrage cea mai mare parte a investiţiilor pe termen lung

Autor: Roxana Petrescu 08.02.2021

Ce a învăţat România din primul boom de eoliene şi solare şi cât de pregătită este pentru a internaliza cât mai mult din noul val de investiţii? Cei mai potriviţi oameni participă la ZF Power Summit 2021 pentru a răspunde celor mai fierbinţi întrebări.

Giles Dickson, preşedintele Wind Europe, asociaţie care reprezintă la nivel european interesele a mai bine de 400 de membri, va deschide dezbaterea dedicată energiilor verzi care va avea loc pe 24 februarie, în cea de-a doua zi a ZF Power Summit 2021.

Proiectele de energie eoliană şi solară sunt „vedetele“ tranziţiei ener­getice, multe ţări construindu-şi acum strategii pentru a beneficia de noul val de investiţii.

Grecia, de exemplu, a anunţat că ia în calcul elaborarea unei legislaţii pentru eo­liene offshore. În prezent, 12% din nece­sarul de energie al Greciei este asi­gu­rat de eoliene, intenţia statului elen fiind de a creşte cu 75% capacitatea in­sta­lată în acest tip de proiecte până în 2030.

Polonia, la rândul ei, are ca ţintă să devină cel mai mare jucător eolian offshore din Marea Baltică, aceasta fiind singura soluţie pentru ca ţara să treacă de la cărbuni spre energia verde.

România a avut deja un prim val de pro­iecte eoliene din care au rezultat circa 3.000 MW montaţi, toţi pe uscat, care acum asigură peste 10% din pro­ducţia locală de ener­gie. De asemenea, partea de pro­iec­te solare a asigurat in­ves­tiţii cu o capacitate de 1.400 MW. După aceste dez­voltări, România se află în pragul unui nou val de investiţii.

Care este potenţialul eolian şi solar pe care România îl mai are? Ce finan­ţări sunt disponibile? Ce trebuie făcut astfel încât industria locală să fie mai implicată în derularea viitoa­re­lor proiecte? La ce pon­dere ar putea ajunge energia verde în mixul ener­getic local la nivelul anului 2030?

Alături de Giles Dickson, în această dezbatere şi-au mai confirmat prezenţa Claudia Brânduş, manager EU affairs Enel, unul dintre cei mai puternici investitori în energia verde locală, Gabriela Cacerea, partener, Co-Head of Energy & Natural Resources, din cadrul casei de avocatură NNDKP, dar şi reprezentanţi ai noii generaţii de specialişti în energie.

ZF Power Summit este cel mai important eveniment dedicat energiei găzduit de platforma media ZF.

După un an cu totul excepţional, ZF Power Summit propune în 2021 o temă care poate accelera redresarea postpandemie: cum devine tranziţia energetică noul val de creştere pentru România? Cei mai în măsură oameni să răspundă la această întrebare şi-au confirmat deja prezenţa.

Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, cel care conduce de la cel mai înalt nivel realizarea şi implementarea Green Deal şi a directivelor care vor asigura neutralitatea climatică la nivelul anului 2050 în UE, va deschide ediţia de anul acesta a ZF Power Summit.

Evenimentul va avea loc în perioada 23-24 februarie, într-un format hibrid, care va include intervenţii în exclusivitate, interviuri one on one, dar şi dezbateri online, rezultând un concept interactiv care respectă toate regulile de siguranţă impuse.

Timp de un deceniu, ZF Power Summit a adunat sute de lideri şi mii de participanţi în jurul dezbaterilor sale, a intuit tendinţe, a generat controverse şi a dovedit necesitatea discuţiilor deschise în jurul unui subiect care ne priveşte pe toţi, energia, în toate formele ei.

Cu direcţiile potrivite şi investiţiile corecte, tranziţia energetică are în ea energia de a deveni un motor de dezvoltare, după cel din auto. Va şti România să-şi joace cărţile?

Aflaţi la ZF Power Summit 2021, un eveniment cu o structură nouă, perfect adaptată actualelor condiţii.

De zece ani, totul despre energie.