Frauda de la Credit Suisse: banca n-a reacţionat adecvat la repetate abateri de conduită

Autor: Bogdan Cojocaru 08.02.2021

Credit Suisse nu a tratat adecvat episoadele timpurii de conduită necorespunzătoare ale unuia dintre foştii săi traderi vedetă care ulterior a fost condamnat şi închis pentru fraudă, potrivit unui raport al autorităţii de reglementare a sectorului bancar din Elveţia pe care creditorul a încercat să îl blocheze.

„Restructurarea drastică“ din 2012-2015 a condus la schimbări frecvente de personal la unitatea de private banking a Credit Suisse, iar acest lucru a contribuit la agravarea problemei, potrivit unei copii a raportului pe care un grup numit CS Victims l-a postat pe site-ul său web, scrie Bloomberg. Schimbările de la nivelul managementului „au condus, printre altele, la o comunicare şi delegare insuficiente a abaterilor lui P.L. şi a responsabilităţilor şi sarcinilor supraveghetorilor în ceea ce-l priveşte pe P.L“, au scris autorii, referindu-se la bancherul condamnat Patrice Lescaudron prin iniţialele acestuia. Mai important, au scris autorii, „niciuna dintre părţile implicate nu s-a simţit responsabilă pentru analiza concludentă a episoadelor deja cunoscute“ de abateri.

Apariţia raportului este în sine o descoperire, dat fiind că Credit Suisse a apelat la instanţele elveţiene pentru a bloca publicarea acestuia. Lescaudron, care s-a sinucis în iulie, s-a alăturat băncii în 2004, venind din afara industriei. Ca vorbitor de limbă rusă, s-a trezit rapid gestionând peste 1 miliard de dolari pentru unii dintre cei mai mari clienţi ai băncii. Francezul a fost unul dintre „cei mai buni trei interpreţi“, conform raportului. Însă în 2008 bancherul a început să se confrunte cu pierderi mari. În loc să le spună colegilor, a declarat el instanţei în timpul procesului din 2018, a falsificat semnături, a măsluit foi de calcul şi tranzacţii pentru a câştiga timp în speranţa ca va recupera pierderile. 

Schema a rămas nedetectată timp de mai bine de şapte ani până când un pariu masiv pe o singură acţiune în SUA în 2015 a eşuat grav şi i-a expus frauda. Credit Suisse susţine că Lescaudron a fost un lup singuratic care şi-a păstrat activitatea criminală secretă faţă de colegii săi. Fostul său şef a spus la proces că pur şi simplu nu ştie cum de protocoalele de conformitate ale băncii nu au descoperit frauda.