Dreptullabanking: În 2020, băncile au acordat credite noi în valoare de 84 miliarde lei, o treime din soldul creditului neguvernamental. Multe împrumuturi, mai ales pe zona companiilor, au scadenţe scurte, de sub un an

Autor: Roxana Rosu 08.02.2021

Băncile din România au acordat anul trecut credite noi în valoare de 84 miliarde lei, atât către populaţie, cât şi către companii, uşor peste nivelul împrumuturilor noi accesate în 2019, suma reprezentând aproape o treime în soldul creditului neguvernamental.

În 2019, împrumuturile noi accesate de segmentul neguvernamental au totalizat 83,24 miliarde lei, arată datele Asociaţiei Române a Băncilor.

Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 282,4 miliarde lei la finele anului 2020, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

Astfel, aproape o treime din portofoliul de credit neguvernamental în derulare a fost contractat anul trecut, ceea ce se explică prin scadenţa scurtă a unor împrumuturi, de sub un an, în special pe zona companiilor.

Creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 57,7% în totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2020.

Din suma totală acordată, populaţia a avut o pondere de 42%, persoanele fizice contractând credite noi în valoare de 35,45 miliarde lei/ Volumul creditelor accesate pentru locuinţe a fost mai mare comparativ cu anul 2019. Repartiţia pe monede arată că populaţia a accesat aproape numai credite în lei, în proporţie de 98,4%, conducând la eliminarea riscului valutar.

În acelaşi timp, companiile au contractat credite în valoare de 48,45 miliarde lei, activitatea de creditare fiind susţinută şi de programele guvernamentale care s-au desfăşurat. Companiile au accesat în principal credite noi în lei, în proporţie de 70% din totalul creditelor, restul fiind credite contractate în euro şi dolari.  

Repartiţia pe monede a creditelor acordate la nivelul anului trecut arată că, din totalul de 84 miliarde lei, 81,66% reprezintă ca valoare împrumuturile în lei, 15% este ponderea creditelor în euro şi restul în dolari.

În ceea ce priveşte creditele în euro, 95,5% din valoarea totală de anul trecut a fost contractată de persoanele juridice.

Creditele noi în dolari acordate în 2020, în valoare de 2,8 miliarde lei echivalent, reprezintă 3,30% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice.