Previziuni optimiste pentru Statele Unite: Janet Yellen, noul secretar al Trezoreriei, spune că ţara poate atinge o ocupare deplină a forţei de muncă dacă planul lui Joe Biden va trece de Congres

Autor: Eduard Ivanovici 08.02.2021

Noul secretar al Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, a declarat că ţara ar putea atinge anul viitor o ocupare deplină a forţei de muncă în condiţiile în care Congresul va aproba pachetul de stimulare pe care l-a propus preşedintele Joe Biden, însă a avertizat că rata şomajului ar putea rămâne la un nivel ridicat fără ajutorul federal de 1.900 de miliarde de dolari, scrie CNN.

„Biroul pentru Buget al Congresului a lansat recent o analiză şi a arătat că dacă nu oferim suficient de mult ajutor, rata şomajului ar putea scădea sub nivelul de 4% abia în 2025”, spune Janet Yellen.

Ocuparea integrală a forţei de muncă nu înseamnă că rata şomajului este zero, ci implică faptul că angajatorii au un număr suficient de angajaţi.

Statele Unite înregistrează un minus de 10 milioane de joburi prin comparaţie cu perioada de dinainte de criză. Ultimele rapoarte ale autorităţilor americane arată că rata şomajului a scăzut la 6,3% în ianuarie, marcând primul declin din ultimele două luni.

CBS a raportat luna trecută că forţa de muncă din SUA nu se va întoarce la nivelurile pre-coronavirus până în 2024. În aprilie 2020, rata şomajului a crescut la 14,7% pe măsură ce pandemia de COVID-19 a şters 20,5 milioane de joburi în doar câteva săptămâni.

Pachetul de relansare al lui Joe Biden ar costa 1,9 trilioane de dolari, fiecare american urmând să primească 1.400 de dolari, şi ar include 415 miliarde pentru combaterea coronavirusului şi 400 de miliarde pentru micile business-uri.