Investiţi în România! CEC Bank vrea să scurteze procesul pentru creditarea ipotecară la doar 10 zile. Banca a dat anul trecut credite imobiliare noi de 1,15 miliarde lei, plus 35% faţă de 2019

Autor: Alex Ciutacu 10.02.2021

♦ 70% din creditele noi acordate sunt credite ipotecare, în timp ce 30% reprezintă credite Noua casă, în contextul în care programul a început abia în septembrie.

CEC Bank a acordat credite imobiliare noi de circa 1,15 miliarde lei în 2020, în creştere cu 35% faţă de 2019, în contextul în care criza financiară nu a generat şocuri mari în acest segment, iar cererea a fost reluată după perioada de lockdown, a explicat Adina Călin, director produse şi servicii bancare, CEC Bank, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Am observat că criza sanitară nu a constituit chiar un factor perturbator pentru creditarea ipotecară, cererea de împrumuturi pentru locuinţe s-a arătat a fi o cerere susţinută, chiar peste aşteptări, cu precădere după lockdown. După primele luni de pandemie, în care s-a înregistrat o scădere a activităţii de creditare, am observat o revenire din T3 şi un interes mai ridicat al clienţilor pentru produsele de creditare pentru locuinţe“. 

Cea mai mare bancă a statului român se pregăteşte să îmbine tehnologia şi creditarea specializată într-un proiect-pilot care va aduce aşa-numite Mortgage Shop-uri, adică un „supermarket“ de credite ipotecare. 

„Dorinţa noastră este ca viitorii noştri clienţi să acceseze un credit ipotecar în 10 zile şi să facă maximum două drumuri la bancă. Ne dorim ca acolo să fie un soi de multi-shop unde să poată veni şi dezvoltatori imobiliari, notarul să se deplaseze acolo, evaluatorul să fie prezent, astfel încât clientul să aibă cât mai puţine interacţiuni şi să intre în posesia banilor, respectiv a imobilului cât mai repede“. 

CEC Bank vrea să lanseze acest program în luna martie şi îl pilotează pe 5 agenţii din Bucureşti şi în ţară. „Îl lansăm în martie şi probabil undeva după 6-12 luni putem veni cu anumite concluzii pe acest pilot“.

Dintre creditele noi acordate de CEC Bank pe segmentul ipotecar,  70% au fost re­pre­zentate de credite ipotecare şi doar 30% de credite Noua casă (Prima casă), în contextul în care programul guvernamental a început abia în septembrie. 

În ceea ce priveşte dobânzile, CEC Bank aplică o dobândă de IRCC Ă 2,3% pentru cei care încasează salariile la această bancă, res­pec­tiv IRCC Ă 2,5% pentru cei care nu încasează.

„La acest moment mergem pe o variantă doar cu dobândă variabilă pentru că aşa ni se pare corect faţă de clienţi. Dacă ne uităm în piaţă, creditele cu dobândă fixă pe o anumită perioadă au dobânzi mai mari comparativ cu ce putem oferi noi acum pe dobândă variabilă, şi de asemenea la momentul ăsta dacă ţinem cont că dobânda cheie BNR este în scădere, dobânda variabilă este mai avantajoasă“. 

Valoarea medie a unui credit ipotecar în cadrul CEC Bank se situează la aproximativ 45.000 de euro. „Dar CEC are o reţea faorte extinsă la nivelul urbanului mic şi al ruralului, unde preţurile sunt diferite faţă de marile oraşe“. 

Invitata a subliniat că rata de neperformanţă în cadrul portofoliului ipotecar al CEC Bank se situează sub 1,5%, ceea ce înseamnă că nu există probleme în această privinţă. 

„Riscul nu a crescut nici pe parcursul anului 2020, deci nu văd nici în 2021 de ce s-ar schimba lucrurile, mai ales că este estimată şi o creştere economică şi lucrurile ar trebui să intre pe un trend normal“.

Pentru 2021 CEC Bank îşi propune o creştere de 5-10% pentru acest segment de creditare, întrucât banca alege o abordare prudentă. 

„Ritmul de creştere propus pentru 2021 este de 5-10%. Bineînţeles, ne dorim să fim şi peste, dar nu cu mult, vrem să menţinem o abordare cât mai prudentă şi responsabilă în relaţia cu clienţii noştri. Ne dorim ca aceştia să îşi ia un risc moderat, nu venim cu o ofertă foarte agresivă încât să facă cu orice preţ o investiţie. De aceea, pentru anul acesta am bugetat o creştere normală, în ritmul cererilor pe care le avem de la clienţi“. 

În ceea ce priveşte distribuţia cererii la nivel de ţară, oraşele cu cele mai active pieţe imobiliare rămân în continuare Bucureşti, Cluj şi Timişoara din perspectiva băncii. 

„La momentul acesta rămân oraşele mari. Rămâne cererea pe marile oraşe şi pe zonele adiacente din marile oraşe pentru că acum în noul context, ţinând cont că ne-am schimbat cumva priorităţile iar lucrul de acasă a devenit o obişnuinţă, românii pot face acest pas către o zonă adiacentă marelui oraş şi nu mai stau atât de mult în trafic, nu mai depind de timpul petrecut în deplasarea la locul de muncă. Probabil asta le-a dat un imbold de a merge către astfel de locaţii pentru achiziţii. (...) Un punct bun pe care îl avem la nivel de ţară este că aplicăm acelaşi avans de 15% indiferent de zona geografică a imobilului, spre deosebire de alţi competitori din piaţă care ridică avansurile spre 30-35% în zone mai puţin dezvoltate“. 

Adina Călin se aşteaptă ca în 2021 preţurile să se menţină la nivelul actual, iar trendul de achiziţie a locuinţelor noi să continue. 

„Mă aştept ca preţurile să se menţină la nivelul actual, ştim foarte bine că sunt multe proiecte rezidenţiale în curs de finalizare sau care au fost deja finalizate, aşadar mă aştept să văd un trend de cumpărare a locuinţelor noi pentru că acestea vin şi cu avantaje precum lipsa de reamenajare, nu există atât de mari probleme cu riscul seismic, au şi centrale proprii în dotare, pentru că ştim ce probleme au fost la nivelul Bucureştiului cu încălzirea. Şi văd această tendinţă de a creşte achiziţiile de locuinţe noi“.