O piaţă lovită în plin de pandemia de COVID-19. Piaţa automatelor de snacksuri şi cafea a pierdut vânzări de până la 130 mil. euro în 2020, când oamenii au lucrat de acasă

Autor: Cristina Roşca 13.02.2021

♦ În România existau în 2019 (cele mai recente date disponibile) circa 83.000 de automate de băuturi şi mâncare ♦ Acestea sunt de regulă amplasate în clădirile de birouri, în staţiile de metrou, gări sau aeroporturi, în genere în spaţii cu trafic intens.

Pandemia de COVID-19 a lovit din plin piaţa automatelor de snacksuri şi cafea care a suferit o scădere de cel puţin 20-40% în 2020, conform datelor oferite de Asociaţia Europeană pentru Aparate de Tip Vending Machines (European Vending Association). Oficialii aso­ciaţiei nu oferă însă cifre exacte.

„Din raportul nostru de impact al COVID-19 asupra industriei ştim că, chiar şi în toamna lui 2020, aproape trei sfer­turi (75%) dintre operatorii de auto­m­ate declarau că cifra de afaceri li s-a redus cu 20-40%. Ca în toate ţările, închiderile de birouri de către companii şi creş­terea numărului de persoane care lu­cre­ază de la domiciliu au afectat şi vor afecta în continuare piaţa de profil“, spun re­prezentanţii Asociaţiei Euro­pene pentru Aparate de Tip Vending Machines.