​Asociaţia Forţa Fermierilor cere guvernului 1 miliard de lei pentru despăgubirile de secetă

Autor: Ziarul Financiar 09.02.2021

Asociaţia Forţa Fermierilor, o nouă organizaţie din mediul asociativ agricol, în cere guvernului Florin Cîţu un miliard de lei pentru acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020.  Reprezentanţii asociaţiei consideră că acest buget este o investiţie într-un sector important.

„Dacă guvernul va investi un miliard de euro în fermele din România care au fost afectate de secetă, banii respectivi se vor duce imediat în economia reală. Fermierii vor putea să îşi susţină cheltuielile pentru asigurarea producţiei agricole în 2021, mai ales că se anunţă un an bun din punct de vedere agrometeorologic”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

El susţine că investiţia guvernamentală de un miliard de lei va genera în câteva luni aproximativ 4-5 miliarde de lei în producţie agricolă suplimentară. De altfel, el spune că valoarea despăgubirilor acordate vor fi recuperate, prin taxe şi impozite, până la finalul acestui an.  

Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, a despăgubit fermierii afectaţi de secetă cu 850 de milioane de lei pentru culturile de toamnă şi anul acesta vor fi despăgubiţi şi pentru culturile de primăvară. 

Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională, înfiinţată în luna octombrie 2020, care îşi propune să obţină o voce unitară a fermierilor din România, membrii săi fiind fermieri activi, dinamici, de toate vârstele, din toate regiunile ţării, atât din sectorul vegetal cât şi zootehnic.