Medicul Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinul AstraZeneca: Populaţia nu trebuie să fie reticentă faţă de utilizarea vaccinului AstraZeneca. Protejează faţă de formele severe ale bolii.

Autor: Petru Mazilu 09.02.2021

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, susţine că vaccinul AstraZeneca protejează faţă de formele severe ale bolii şi scade foarte mult rata de transmitere a virusului în comunitate. 

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, spune că populaţia nu trebuie să fie reticentă faţă de utilizarea vaccinului AstraZeneca deoarece studiile au arătat că scade riscul apariţiei unor forme severe ale bolii. Gheorghiţă a comparat vaccinul antigripal cu vaccinul AstraZeneca.

„Referitor la protecţia practică, în studiile derulate de compania AstraZeneca nu au fost înregistrate cazuri de forme severe de boala sau internări la pacienţii vaccinaţi, deci acest vaccin protejează faţă de formele severe de boală. Din acest punct de vedere trebuie să interpretăm corect. Dacă la nivel individual eu nu ajung să fac o formă gravă şi să mă internez, este un lucru foarte important din punct de vedere al riscului individual. Rata de eficacitate a vaccinului antigripal este între 40 şi 60%”, a declarat Gheorghiţă, marţi, în timpul unei conferinţe de presă.

Valeriu Gheorghiţă a mai spus că vaccinul AstraZeneca scade foarte mult rata de transmitere a virusului.

„Un lucru foarte important. Scade cu 67% probabilitatea de a transmite infecţia”, a precizat medicul Gheorghiţă.