Măsuri drastice în Marea Britanie: Persoanele care îşi petrec perioada de carantină în hotelurile din Anglia vor trebui să plătească 1.750 de lire. Ce amenzi riscă cetăţenii

Autor: Eduard Ivanovici 09.02.2021

Călătorii care îşi vor petrece perioada de carantină în hotelurile din Anglia vor plăti o taxă de 1.750 de lire pe timpul şederii, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Matt Hancock.

Decizia se aplică tuturor cetăţenilor din britanici şi irlandezi care se întorc dintr-o ţară aflată pe „lista roşie”, ce conţine un număr de 33 de state: Africa de Sud, Angola, Argentina, Bolivia, Botswana, Brazilia, Burundi, Capul Verde, Chile, Columbia, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Eswatini, Guyana, Guyana Franceză, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mozambic, Namibia, Panama, Paraguay, Peru, Portugalia (incluzând Madeira şi insulele Azore), R.D Congo, Rwanda, Seychelles, Suriname, Tanzania, Uruguay, Venezuela, Zambia şi Zimbabwe.

Persoanele care nu reuşesc să finalizeze perioada de carantină de 10 zile într-un hotel autorizat de guvern se pot confrunta cu amenzi de până la 10.000 de lire. De asemenea, călătorii care mint că nu au vizitat o ţară inclusă pe „lista roşie” pot primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, potrivit BBC.

Hancock a declarat că guvernul caută să implementeze un set similar de măsuri pentru ţările dezvoltate, adăugând că autorităţile au încheiat contracte cu 16 hoteluri din Anglia.

În plus, secretatul de stat a confirmat un „program de testare îmbunătăţit” pentru toate persoanele care călătoresc în afara graniţelor ţării, fiind nevoie de două teste în timpul perioadei de carantină. Astfel, oamenii care sosesc în Anglia vor trebui să efectueze un test la două şi, respectiv, opt zile din momentul în care au intrat în carantină, indiferent că se vor izola la domiciliu sau într-un hotel.

Hancock le-a transmis membrilor Parlamentului că persoanele care încalcă regulile de călătorie „ne pun pe toţi în pericol”.

„Cei care nu reuşesc să efectueze primul test obligatoriu vor primi o amendă de 1.000 de lire, în timp ce oamenii care nu vor efectua al doilea test pot fi amendaţi cu până la 2.000 de lire, iar perioada de carantină va fi extinsă în acest caz la 14 zile”, a declarat secretarul pentru sănătate.

Regatul Unit numără aproape patru milioane de infecţii cu coronavirus şi peste 112.000 de decese cauzate de COVID-19. Programul naţional de vaccinare a acoperit până acum 12,8 milioane de oameni, adică 19,17% din populaţia ţării, potrivit datelor colectate de Bloomberg.