Buget 2021. Astăzi este aşteptat proiectul de buget pe 2021, o provocare pentru guvernul Cîţu de a reduce deficitul bugetar cu 30 mld. lei. Guvernul caută soluţii să strângă şurubul cheltuielilor şi speră la venituri suplimentare din creşterea economică de 4,3%, pe care mizează momentan

Autor: Răzvan Botea 10.02.2021

Proiectul de buget pentru 2021 este aşteptat astăzi să fie publicat. Prin­ci­pala provocare este reducerea defici­tu­lui bugetar până undeva la 7% din PIB, potrivit angajamentului pe care România şi l-a luat în faţa Comisiei Eu­ro­pene. România deja se află în pro­cedura de deficit excesiv şi dacă pentru 2020 toate statele au avut parte de înţelegere, din 2021 deficitele bugetare trebuie să scadă.

2020, anul cu cea mai violentă criză venită de nicăieri, a fost şi an electoral pen­tru România, astfel că politicul a evitat măsuri care ar fi putut să scadă din capitalul electoral. Acum, cu un res­piro electoral până în 2023, până la ale­ge­rile europarlamentare, guvernul are mai mult spaţiu de manevră pentru mic­şo­rarea cheltuielilor. Prima măsură cu impact semnificativ a fost îngheţarea sa­la­riilor bugetare, care, alături de alte măsuri, ar aduce o economie la bugetul de stat de 17 mld. lei. Recent, alte măsuri cu impact mai mic s-au discutat în spaţiul public, cum ar fi suspendarea vou­cherelor de vacanţă în 2021 sau eli­minarea gratuităţii circulaţiei cu trenul pentru studenţi.

Pe partea de venituri, creşterea eco­no­mică prognozată de guvern de 4,3% în 2021 este uşor sub estimările ana­liş­ti­lor economici, care văd o creştere eco­no­mică de 3-4% în 2021. Creşterea de taxe nu este o soluţie, cel puţin nu în acest moment, în contextul în care, spun ana­liştii economici, economia este fra­gilă şi riscă să reintre în recesiune dacă este bruscată.

Astfel, guvernul trebuie să se orienteze către o colectare mai bună la bugetul de stat, capitol la care România este la coada Europei.

Pe hârtie, bugetul se va închide şi va conţine, probabil, mult-promisele investiţii masive. Provocarea guvernului, de-a lungul anului, va fi să nu se abată foarte tare de la parametrii stabiliţi în proiectul de buget, economia să crească aproape de aşteptări şi situaţia medicală împreună cu vaccinarea să urmeze tendinţa prognozată.