Model românesc: lege avem, norme de aplicare nu avem. Părinţii angajaţi pot primi 1.500 de lei pentru fiecare copil înscris într-o formă de învăţământ timpurie, însă la trei luni de la intrarea în vigoare a acestei prevederi nu există norme de aplicare

Autor: Alexandra Matei 11.02.2021

♦ Angajatorii nu sunt obligaţi să introducă această facilitate pentru salariaţi ♦ Trendul acestor sume oferite părinţilor angajaţi pentru educaţia timpurie a copiilor ar putea fi dat în viitor de către firmele foarte mari, dacă angajatorii vor decide acest lucru.

Codul fiscal a fost modificat în toamna anului trecut prin Legea 239/2020, actualizare care introduce o facilitate pentru părinţii angajaţi din cadrul companiilor, aceea de a primi 1.500 de lei pentru fiecare copil înscris într-o formă de învăţământ timpurie. Totuşi, astăzi, la trei luni de la intrarea în vigoare a acestei modificări, nici angajaţii şi nici angajatorii marilor companii nu cunosc detalii despre punerea în practică a acestei facilităţi prevăzute de lege, întrucât nu au fost publicate norme sau proceduri de aplicare.

În lipsa unor astfel de clarificări la nivel legislativ, Delia Mircea, economist certificat ACCA, cu o experienţă de 15 ani în companii româneşti şi multinaţionale, apreciază că părintele sau angajatorul poate achita suma către o creşă sau către o grădiniţă, apoi urmând să primească un document justificativ – factură, chitanţă, contract cu creşa sau grădiniţa sau dovadă de plată bancară.