Salariul mediu net era în decembrie de 3620 lei, cu 8,4% mai mare decât în perioada similară din 2019 şi cu 6,1% peste nivelul din noimebrie 2020. Sectorul de fabricare a produselor de cocserie şi de prelucrare a ţiţeiului revine pe primul loc în topul salariilor după o creştere de 24% faţă de noiembrie

Autor: Roxana Rosu 11.02.2021

Salariul mediu net s-a majorat anul trecut cu 8,4%, ajungând la 3620 lei în luna decembrie, cele mai mari valori fiind în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (8350 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1685 lei), arată datele INS.

Faţă de noiembrie, în decembrie 2020 s-a remarcat un avans de 209 lei, respectiv 6,1%.

Prima poziţie în clasamentul este ocupată de obicei de sectorul IT&C, care a închis 2020 cu o medie a salariilor nete de 8311 lei, cu o creştere lunară de doar 0,5%. Comparativ, avansul din zona de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului  a fost de 24%.

Salarii medii de peste 5000 lei au fost înregistrate şi în Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (7074 lei, cu o creştere lună la lună de 17%), Fabricarea produselor din tutun (6228 lei, +7%), Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă (5681 lei, +22%), Informaţii şi comunicaţii (7060 lei, +3.6%), Activităţi de editare (6206 lei, +2,7%), Telecomunicaţii (5341 lei, +17,6%), Intermedieri financiare şi asigurări (6876 lei, +24%), Cercetare-Dezvoltare (5478 lei, +6,8%), Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public, exclusiv forţele armate  (5118 lei, +1,3%).

La nivelul întregii economii, salariul mediu brut a  fost 5906 lei, cu 341 lei (+6,1%) mai mare decât în luna noiembrie 2020.

Cele mai mari creşteri lunare au fost raportate în zona de intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) cu 28,2%, şi în industria metalurgică, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, cu 21-25%.

De asemenea, salariul mediu din telecomunicaţii, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, alte activităţi extractive,  silvicultură şi exploatare forestieră, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, captarea, tratarea şi distribuţia apei s-a majorat cu 12-18% în decembrie faţă de noiembrie.

Creşterea salariului mediu a fost determinate de acordarea unor prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Scăderile câştigului salarial raportate de unele domenii în decembrie au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Potrivit IN, salarii nete mai mici au avut în decembrie, faţă de noiembrie, angajaţii din transporturi aeriene (-5,2%), respectiv în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (-2%) .

În sectorul bugetar, salariul mediu net a crescut cu 6,7% în sănătate şi asistenţă socială, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete/vouchere de vacanţă) şi a stimulentului de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienţilor cu COVID-19, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

Tot pe plus au fost şi salariaţii din administraţie publică (+1,3%).

Câştigul salarial mediu net a scăzut însă în învăţământ comparativ cu luna precedentă (-2,4%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Indicele câştigului salarial real a fost 106,2% pentru luna decembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 105,7% pentru luna decembrie 2020 faţă de luna precedentă.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 242,3%, cu 13,2 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2020.¬