Cum a modificat pandemia mentalitatea candidaţilor începători pe piaţa muncii. Bogdan Badea, CEO eJobs: Tinerii caută joburi stabile. Nu mai riscă să-şi asume experienţe care pot părea interesante, dar care se pot termina foarte repede

Autor: Cristina Bellu 11.02.2021

Tinerii candidaţi pe piaţa muncii au devenit mult mai activi în ultimul an, dar mai puţini curajoşi în a experimenta job-uri care nu conferă stabilitate, afirmă Bogdan Badea, CEO eJobs.

”Acum, tinerii caută joburi stabile, sigure, nu mai riscă să-şi asume experienţe care pot părea interesante, dar care se pot termina foarte repede. De aceea, de exemplu, odată angajaţi, nu mai au tendinţa de a pleca în altă parte la prima nemulţumire. Nu mai caută atât de mult să facă freelancing, ci vor să se angajeze în companii mari. Au, totodată, şi o teamă reală de a pleca în străinătate, acolo unde îi aşteaptă inevitabil o serie de necunoscute cărora  nu sunt pregătiţi să le facă faţă”, spune Bogdan Badea.

Peste 52.000 de candidaţi din categoria entry level (0-2 ani de experienţă) au aplicat în luna ianuarie pentru unul dintre joburile disponibile pe eJobs.ro. Aproape 600.000 de aplicări au adunat angajatorii care au avut poziţii deschise, cele mai multe CV-uri mergând către locurile de muncă din retail, IT / telecom, call-center / BPO, prestări servicii, banking sau publicitate / marketing / PR.

Mai puţin căutate au fost domenii precum producţie, auto, medicină ori farma.

”Tinerii au devenit foarte atenţi la piaţă. Sunt destul de temători din cauza contextului actual, aşa că se informează şi caută să aplice fie în domeniile cu joburi multe şi, prin urmare, şanse mai mari de angajare, precum retailul sau call-center-ele, fie în domeniile despre care ştiu că oferă salarii mari încă de la început şi oportunităţi de creştere, cum ar fi IT-ul. În luna ianuarie, cele mai multe aplicări au venit din partea candidaţilor entry level”, adaugă Bogdan Badea.

Datele aferente lunii ianuarie mai arată şi faptul că acest segment de candidaţi a fost cel mai interesat de locurile de muncă remote, cu peste 55.000 de aplicări, comparativ cu specialiştii, managerii sau muncitorii calificaţi care nu au căutat la fel de intens astfel de joburi.