Piaţa asigurărilor a crescut anul trecut cu 5%, cu un volum al primelor brute subscrise de 11,5 mld.lei. Segmentul RCA s-a majorat cu 5%, iar cel de CASCO cu 4%

Autor: Roxana Rosu 11.02.2021

Piaţa asigurărilor din România a ajuns anul trecut la un volum al primelor brute subscrise de 11,5 miliarde lei, în creştere cu 5% faţă de 2019, în condiţiile în care segmentul asigurărilor generale s-a majorat cu 6%, la 9,2 miliarde lei, iar primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă au scăzut cu 2%, arată datele ASF.

”Ponderea pieţei asigurărilor în Produsul Intern Brut a fost, anul trecut, de aproximativ 2,3%. Consider că această piaţă are un potenţial foarte mare şi sper că în timp ponderea în PIB va creşte. Remarc însă faptul că, deşi a traversat o perioadă complicată, piaţa s-a comportat bine, judecând lucrurile în actualul context generat de pandemia COVID-19”, a declarat Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

În ceea ce priveşte sectorul RCA, acesta a urcat cu 5%, la circa 3,97 miliarde lei, în timp ce clasa A3 – CASCO primele brute subscrise au ajuns la 2,41 miliarde lei, în creştere cu 4%.

”Îmi doresc ca prin intermediul decontării directe obligatorii, prin accentuarea procesului de digitalizare, dar şi prin alte reglementări pe care le avem în plan să echilibrăm piaţa asigurărilor şi să diminuăm dependenţa de segmentul asigurărilor auto obligatorii. Trebuie să încheiem eternele dispute care se poartă în jurul subiectului RCA”, a mai declarat preşedintele A.S.F.

Piaţa asigurărilor de sănătate a ajuns, anul trecut, la valoarea de 451,45 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere de 18% faţă de anul precedent.

O creştere susţinută (68%) au avut şi asigurările de garanţii, care au ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 464,52 milioane de lei.